Retete, sucuri si smoothies
Leave a comment

De ce smoothie de fructe la micul dejun?

În continuare merg pe ideea de preparate rapide, sănătoase, delicioase şi de ce nu . . . săţioase. Există o nedumerire foarte adânc înrădăcinatăşi anume . . . este oare bine consumăm fructe proaspete dimineaţa pe stomacul gol!? Ştiu există tot felul de idei lansate în domeniul online, fructele nu se mănâncă dimineaţa, îngraşă, balonează, provoacă aciditate la stomac, au prea mult zahăr etc. Cred cel mai bine este argumentez de ce este bine consumăm fructe pe stomacul gol şi apoi las decideţi ce este cel mai bine pentru voi 🙂

De ce să consumăm fructe pe stomacul gol?

Corpul nostru este foarte inteligent. Este vorba despre o inteligenţă nativă – nu dobândită! Chiar dacă nu ai crede – pe durata nopţii noi consumăm calorii. Sistemul nervos central (şi în special creierul), are o mare nevoie de glucoză ca sursă de energie chiar şi în timpul somnului.

De ce am dori consumăm fructoză?

1. Fructele conţin multă fructoză. În timpul nopţii organismul nostru consumă combustibilul de rezervă “glicogenul din ficat”. Acest combustibil este folosit în timpul nopţii pentru a respira, a digera, asimila nutrienţii. Glicogenul hepatic este o sursă epuizabilă de combustibil care trebuie reîncărcată zi de zi! Pentru a reface acest glicogen este necesar consumăm produse alimentare bogate în fructoză . . . adică fructe 🙂

2. Fructele conţin foarte multe fibre alimentare solubile şi insolubile. Cele 2 grupe de fibre ne ajută pe noi în producerea stării de saţietate prin umplerea stomacului. De asemenea fibrele cresc retenţia de apă în fecale şi astfel măresc dimensiunile bolului fecal. În acest fel se asigura un tranzit sănătos. Fibrele întârzie evacuarea gastricăîncetinesc rata de absorbţie şi digestie.
3. Fructele conţin foarte multă apă. Ele reuşesc ne hidrateze organismul corespunzător. Pe lângă conţinutul ridicat de fibre, vitamine şi minerale – fructele conţin şi multă apă. Dacă eşti genul de persoană care nu poate bea 2l de apă pe zi – atunci fructele sunt o alternativă bună pentru tine!

4. Oferă multă energie. Fructoza + glucoza din fructe furnizează energia pe care corpul nostru o preferă ca si combustibil principal. Dimineaţa simţim nevoia ne încărcăm bateriile- mulţi dintre noi preferă cafeaua :). Încearcă mănânci întâi fructele şi amâni consumarea cafelei pentru după amiază. Vei simţi rezultatele benefice imediat!

Dacă doreşti deţii mai multe informaţii despre cum slăbeşti – atunci îţi recomand citeşti acest articol!

Ingrediente smoothie pentru mic dejun:

– 3 banane

– 250ml lapte migdale neîndulcit

– 3 linguri căpşuni

– 3 linguri fructe de pădure (zmeură, merişor, afine) – eu am folosit varianta congelată

– 1 lingură mure – varianta congelată momentan

Mod de preparare smoothie:

Se introduc 2 banane în blender împreună cu 200g lapte vegetal şi vrum vrum 10-15 secunde până ce se omogenizează. Apoi începem şi introducem treptat celalalte ingrediente. Prima oară introducem căpşunile. Vrum vrum până ce capătă o culoare rozalie. Aşezăm o parte de smoothie pe fundul paharului. Apoi introducem fructele de pădure de roz intens peste restul compoziţiei în blender. Vrum vrum din nou până ce se omogenizează frumos. Aşezăm şi cea de a 2-a parte în pahar. Şi la sfârşit adăugăm şi ultima banană în blender, 50ml lapte migdale + murele şi blenduim. Adăugăm şi cel de-al 3-lea strat în pahar.

Et voilà!!!!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate.

 

Leave a Reply