equilibrium, Tips & Tricks Alimente
Leave a comment

Orez negru! De ce să consumăm orez negru?!

Orez negru

Cei mai mulţi dintre noi suntem deja familiarizaţi cu varietaţile de orez alb (basmati – cu bob lung – cu bob scurt, orez risotto, orez Jasmine etc). Sigur unii dintre noi suntem familiarizaţi sau am gustat cel puţin 1 dată orez brun sau chiar sălbatic.

Dar câţi dintre voi aţi încercat orezul negru?!

Eu l-am încercat de curând şi vreau să vă mărturisesc că m-a cucerit de la prima întâlnire .. opps pardon, vroiam să spun . . . de la prima încercare 🙂

Are o textură şi un gust absolut fascinant. Este mai untos, mai cremos cu o uşoară aromă de nucă! Dacă doreşti încerci orezul negru găseşti aici o super reţetă!

Orez negru – orezul interzis!

Orezul negru este mai puţin popular în România – dar în Asia este cunoscut din antichitate ca fiind orezul interzis. Regii Chinei antice spuneau că orezul negru era rezervat exclusiv împăratului şi familiei regale. De ce? Datorită profilului sau nutritional şi abilităţilor de vindecare. În acele vremuri, dacă erai prins mâncând orezul negru fără permisiune, viaţa ta era în pericol!
În zilele noastre nu mai este cazul să ne temem pentru vieţile noastre dacă îl consumăm 🙂 – aşadar eu chiar vă îndemn să îl încercaţi!

Beneficiile orezului negru:

Nu numai că este tipul de orez cel mai bogat în antioxidanţi, dar conţine, de asemenea, fibre alimentare. Are proprietăţi antiinflamatorii şi are capacitatea de a ajuta la stoparea dezvoltării diabetului, a cancerului, a bolilor de inimă şi chiar în lupta cu greutatea excesivă.

Antocianina este un antioxidant responsabil cu pigmentarea alimentelor în culori închise: violet, roşu, negru şi albastru.
Antocianina din orezul negru este un puternic antioxidant care lupta împotriva radicalilor liberi din corpul uman.

Diferenţele nutriţionale între 100g orez alb / brun / roşu / negru

Orez alb  –  6,8 proteine, 1,2 fier, 0,6 fibre.
Brun   –  7,9 proteine, 2,2 fier şi 2,8 fibre.
Roşu    –  7,0 proteine, 5,5 fier şi 2,0 fibre.
Negru – 8,5 proteine,  3,5 fier, 4,9 fibre şi cea mai mare cantitate de antioxidanţi din orice varietate de orez.

O analiză a 12 varietăţi diferite de orez a constatat că conţinutul de antioxidanţi al orezului negru a fost de aproximativ şase ori mai mare decât orezul brun sau alb.

 

Reducerea colesterolului

Cu cât orezul este mai închis la culoare cu atât mai bine. Orezul alb a fost „dezbrăcat” de coajă unde se află cei mai mulţi nutrienţi. De aceea varietăţile integrale brune şi negre sunt mult mai nutritive. Coaja de orez negru conţine concentraţii mai mari de antioxidanţi gamma-oryzanol care reduc colesterolul LDL “rău” şi ajută la prevenirea bolilor de inima.

Antioxidanţi

Conţinutul orezului negru în antioxidanţi este foarte mare. Această varietate de orez conţine unul dintre cele mai mari cantităţi de antocianine.

Antioxidanţii de tipul antichianine au fost corelaţi cu: prevenirea bolilor cardiovasculare, protecţia împotriva cancerului, distrugerea radicalilor liberi, îmbunătăţirea funcţiei creierului, reducerea inflamaţiei.

În timp ce orezul brun integral şi orezul roşu conţin, de asemenea, antioxidanţi; numai orezul negru conţine antocianina.

Antiinflamator

Un studiu publicat în Journal of Internaţional Immunopharmacology, a constatat că principalul constituent al orezului neagru (C3G) este foarte eficient în suprimarea inflamaţiei în organism.

Desigur, nu va gândiţi că veţi lupta împotriva inflamaţiei cronice, manancand doar orez!

Orez negru

Îmbunătăţeşte digestia

Orezul negru conţine o cantitate mare de fibre care ne ajută pe noi în procesul digestiv. Fibrele din orezul negru ne ajută prevenim constipaţia şi balonarea. Fibrele “se leagă” de deşeurile şi toxinele nedorite din tractul digestiv şi facilitează eliminarea lor.
Acestea, de asemenea, mai deţin un rol importantprin intermediul lor ne simţim mai plini – mai satisfăcuţicreează starea de saţietate pentru mai mult timp între mese.

Tips & tricks

Orezul negru este o versiune nerafinată faţă de orezul alb şi din acest motiv durează mai mult timp pentru a îl găti.
Cele mai bune rezultate pot fi obţinute prin înmuierea în primul rând a orezului negru cu cel puţin o oră înainte de gătit, dar de preferinţă timp de câteva ore.

Dacă aveţi posibilitatea înmuiati orezul, veţi reduce cantitatea de timp necesară fierberii.

După hidratarea orezului, clătiţi orezul şi apoi puneţi-l pe aragaz. Două ceşti de apă pentru fiecare ceaşcă de orez. Se fierbe orezul timp de aproximativ o jumătate de oră. Dacă nu l-ati hidratat în prealabil, orezul va fierbe mai greu – aproximativ 1 oră.

Nu speriaţi dacă pe timpul fierberii, apa se colorează în negru! Nu aruncaţi apasunt antocianinele mentionate mai sus rezultate din coaja orezului.

Surse: https://draxe.com/forbidden-rice/

 

Leave a Reply