Când am gustat tofu pentru prima dată, trebuie să recunosc că am rămas cam dezamăgită. Văzusem și auzisem atâta lucruri despre el, atâta “propagandă pozitivă” și cred că aveam așteptări mari. În momentul în care l-am gustat și mi-am dat seama că nu are nici un gust – primul gând a fost : ce . . . mai este și prostia asta?! Nici un gust! Textură gumilastică ! Miros ciudat! OMG :))
Apoi la ceva timp după . . . prin încercări repetate, prin combinații interesante, am început să prind gustul și chiar să îmi placă. Secretul unui tofu de succes constă în asezonarea și prepararea corectă a acestuia.
Ingrediente tofu:
- 350g soia hidratată(150g soia uscată)
- 2.5 litri apă
- 5 linguri zeamă de lamaie
- 5 linguri de apă
- Microplante Coriandru
- Microplante Busuioc
- Ridiche rosie
- Ceapă verde
Mod de prerarare tofu:
Primul pas este să hidratam boabele de soia. Acestea trebuiesc hidratate pentru minim 8 ore sau cel mai bine peste noapte. Odată ce s-au hidratat, veți observa că boabele își dublează chiar triplează volumul. Acest pas este esențial – deci nu săriți peste el 🙂
După ce s-au hidratat, vă sfătuiesc să clătiți boabele cu apă curată pentru a îndepărta impuritățile și o parte din acidul fitic.
Pasul 2: Transferăm boabele de soia în blender. Turnăm apă proaspătă (1 litru) și mixăm vrum vrum vrum până ce acestea se transformă în pastă.
Pasul 3: Transferăm toată compoziția într-un săculeț de lapte vegetal sau într-un tifon și presăm cu toată puterea. În acest fel separăm pulpa de lapte. Dacă nu dețineti un tifon pe acasă, atunci puteți folosi o sită fină folosită la cernut faina. Atenție . . . este necesară o sită fină pentru o separare/ strecurare eficientă!
Pasul 4: Punem la fiert laptele la foc mare. Adăugăm și cealalată parte de apă (1.5l apă). În momentul în care a început să fiarbă (atenție . . . laptele se umflă rapid și poate da pe lângă oală foarte repede) dăm focul la temperatură medie. Amestecăm cu o lingură de lemn din când în când pentru a împiedica laptele să se lipească de oală. Lăsăm laptele să fiarbă timp de 20 minute.
Pasul 5: După ce laptele a fiert complet, turnăm peste el amestecul de lămâie și apă. Amestecăm în toate direcțiile cu o lingură de lemn. Îl lăsăm timp de 10-15 minute. Veți observa că ușor ușor laptele începe să se coaguleze. Între timp tăiem microplantuțele în bucățele mici și le amestecăm cu laptele coagulat (vezi video).
Eu am ales 2 combinații: Microplante de Busuioc si Coriandru
- Microplante de Busuioc și Coriandru
- Microplante Ridiche roșie și Ceapă verde
Fierberea laptelui!
Pasul 6: Cu o spatulă transferăm laptele coagulat într-un tifon asezat intr-o caserolă sau oală cu găuri. Este important ca oala să prezinte găuri pentru a putea elimina excesul de apă rămas.
Eu am folosit borcane de murături pentru a presa tofu-ul. Fermitatea tofu-ului este dată de durata și greutatea folosită la presare.
După minim 5 ore de presare, tofu-ul meu este gata. Dacă doriți ca acesta să fie cât mai ferm atunci vă sfătuiesc să îl lăsați peste noapte la presare 🙂
Este un tofu absolut delicios, aromat si sănătos!
REțETA VIDEO
Alte rețete recomandate: