Tips & Tricks Condimente
Leave a comment

Cum ne ajută turmericul împotriva inflamatiilor!

Turmericul este o plantă de origine asiatică din familia ghimbirului. Este cunoscut ca fiind condimentul cel mai utilizat în bucătăria indiana. Cu siguranţă aţi auzit de curry  (turmericul fiind ingredientul principal)!

Spiritualitate – nutritie – ayurveda

India este renumită pentru foarte multe lucruri – spiritualitate – meditaţie – yoga, dar este cunoascută şi ca fiind casa medicinei Ayurvedice! Baza practicii Ayurveda constă în promovarea sănătăţii naturale – prin intermediul ierburilor şi condimentelor.

Dacă credeţi în Ayurveda – această ştiinţă care foloseşte puterea plantelor în procesul de vindecare – atunci sigur veţi deveni utilizatori fideli ai turmericului

Iniţial gustul turmericului – ţi se va părea puţin amar – astringent – înţepător. Dar pe parcurs dacă începi şi îl foloseşti zilnic – ca în această reţetă minunată – vei descoperi o nouă aromă împreună cu proprietăţile curative acestui condiment exotic.

Cu toţii ştim alimentele colorate intens au şi cel mai bun arsenal de puteri antioxidante. Mai simplu spus – cu cât mai colorat – cu atât mai multe fitochimicale – cu atât mai puternică este puterea antioxidantă! Antioxidantul minune ce transformă turmericul într-un puternic luptător este curcumina. Aceasta reprezintă ingredientul activ al turmericului ce îi oferă acestuia o culoare galben intens!

Beneficiile turmericului

Turmericul este un bun adjuvant în tot ceea ce înseamnă probleme la stomac. Fie este vorba de arsuri la stomac, balonare, helicobacter pylori, diaree, gaz intestinal, ulcer de stomac. Turmericul este eficient şi în alte afecţiuni de exemplu: dureri articulare, boala Crohn, ulcer, hemoragie, pierderea apetitului, icter, probleme hepatice, sindromul intestinului iritabil, tulburări ale vezicii biliare, colesterol ridicat, inflamatia pielii şi oboseală!

1. Reducerea inflamaţiei în organism!

În mod evident, demonstrat prin multe studii (vezi video mai jos), aspectul cel mai puternic al curcuminei este capacitatea sa de a controla inflamaţia în organism.

S-au publicat rezultatele unui studiu care a evaluat mai mulţi compuşi antiinflamatori şi a constatat aspirina şi ibuprofenul sunt cele mai puţin eficiente, în timp ce curcumina este printre cei mai eficienţi compuşi antiinflamatori din lume.

Bolile de astăzi, cum ar fi cancerul, ulcerul, artrită, candida, colesterolul ridicat pot fi rezultatul inflamaţiei.

Curcumina blochează NF-kB, o moleculă care se deplasează în nucleele celulelor şi se transformă în gene legate de inflamaţie.

2. Reduce colesterolul

Oamenii cu colesterolul ridicat suferă de o complicaţie obişnuită numită stres oxidativ – care dăunează interiorul vaselor de sânge. Datorită acestei leziuni la nivelul arterelor, colesterolul începe se acumuleze pentru a „pansa” zonele afectate. Acest lucru duce la un nivel ridicat de colesterol LDL.

Din păcate medicamentele cu statine prescrise împotriva colesterolului ridicat sunt cunoscute pentru a afecta rinichii şi ficatul. Acestea provoacă şi o serie de efecte secundare. Ele reduc colesterolul dar niciodată nu repară cauza reală, care este stresul oxidativ cauzat de nivelurile ridicate de zahăr din sânge şi de inflamaţie.

3. Inversarea diabetului zaharat 

În 2009, s-a publicat un studiu în cadrul Universității din Auburn care a explorat modul în care suplimentarea cu turmeric poate ajuta la inversarea diabetului zaharat de tip 2.

Studiul a descoperit că substanţa numită curcumina din turmeric este literalmente de 400 de ori mai puternică decât un medicament conventional folosit în diabetul zaharat. Curcumina îmbunătățește sensibilitatea la insulină, ceea ce poate ajuta la inversarea diabetului de tip 2.

În plus curcumina a fost dovedită în inversarea multor probleme legate de rezistența la insulină și hiperglicemia.

Turmericul nu ar trebui folosit de către persoanele cu calculi biliari sau obstrucţie biliară.

Tips & Tricks:

– Curcumina poate să fie absorbită în organism doar prin combinarea ei cu piperina din piper.
– Combinati turmeric cu piper pentru a facilita şi îmbunătăţi calităţile curative.
– Dacă doriţi să folosiţi turmericul pentru combaterea / reducerea inflamaţiei în organism atunci va menţionez că nu este îndeajuns să îl folosiţi din când în când în prepararea mâncării.    

– Prin încălzirea la temperaturi ridicate – scade foarte mult din proprietăţile curative.    

– Dacă întâmpinaţi probleme menstruale – sindrom premenstrual – puteţi opta pentru o pastilă de turmeric pe care o gasiti în magazinele tip Plafar în schimbul altor produse farmaceutice.                

– O idee simplă în care puteţi include turmericul în dietă voastră zilnică – găsiţi aici!

Surse:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/04/curcumin-turmeric-benefits.aspx

Leave a Reply