equilibrium
Leave a comment

Colesterolul LDL bun sau rau? Metode de combatere a colesterolului!

Te-ai gandit vreodată că dacă nu am avea colesterol în corpul nostru – nu am mai exista. Nu ar exista celule, nici o structură osoasă, nici un mușchi, nici un hormon, nici un sistem de reproducere, nici o digestie, nici o funcție a creierului, nici memorie, nici o terminație nervoasă, nici  mișcare, nici o viață umană – nimic fără colesterol.

Principalul producător de colesterol este ficatul. El este capabil elibereze colesterol direct în sistemul circulator unde este legat de proteinele sanguine – lipoproteine.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o grăsime produsă de ficat! Aşadar el reprezintă un produs intern – endogen al organismului. Colesterolul “extern” provenit din alimentaţie, reprezintă cel mult o pătrime din totalul colesterolului. Colesterolul este o grăsime – nu se poate dizolva în sânge. El trebuie fie transportat din şi către celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine.

LDL şi HDL nu reprezintă colesterolul!

LDL reprezintă abrevierea de la Low Density Lipoprotein şi HDL vine de la High Density Lipoprotein – adică sunt lipoproteine – adică proteine transportoare. LDL şi HDL nu reprezintă colesterolulci sunt “plicurile” care transporta corespondenţa adică ” colesterolul”.

Grăsimile și colesterolul nu sunt solubile în apă, deci trebuie să fie transportate în interiorul corpului cu ajutorul unor purtători – care se numesc lipoproteine. Ne putem gândi la lipoproteine ​​ca “plicuri de scrisori” mici care călătoresc în jurul fluxului sanguin, acționând ca transportatori. Astfel, lipoproteinele sunt purtători de colesterol –  și trigliceride și fosfolipide și proteine :).

– LDL ar fi mai bine numit purtător de colesterol proaspăt și HDL ar fi mai bine numit purtătorul de colesterol reciclat.

LDL transportă colesterolul prin artere către celule. De ce? Pentru colesterolul este substanţa principală ce participă la crearea pereţilor celulari.

HDL transportă colesterolul la ficat pentru reciclare! De ce organismul nostru trebuie recicleze colesterolul? Pentru colesterolul are un rol foarte bine determinat! El reprezintă precursolul hormonilor sexuali. De asemenea el intervine în crearea bilei hepatice – o substanţă foarte importantă în digestia grăsimilor şi proteinelor. Citeşte mai mult aici despre bila hepatică!

Scurtă recapitulare 🙂 Rolul colesterolului în organism:

– intră in constructia pereţilor celulelor

– crearea bilei hepatice se face prin intermediul colesterolului

crearea vitaminei D

Păi şi atunci de ce LDL înfundă arterele?

De fapt rolul lui este acela de a vindeca răniinflamaţii – ce apar la nivelul arterelor. În momentul în care peretele arterelor este deteriorat – LDL de fapt acţionează ca un pansament.

Ce anume cauzează inflamatia pereţilor arterelor?

 

zahărul este duşmanul numărul 1 (alimentaţia bogată în alimente supraprocesate şi pline de zahăr)

– stresul

– consumarea alimentelor bogate în grasimi saturate / transaturate

Deci cantitatea de LDL creşte în fluxul sanguin atunci când există inflamaţie în artere. Dacă nu ar exista inflamaţie – volumul LDL nu ar creşte! Practic LDL arată cât de afectate sunt arterele. Pentru cu cât mai afectate sunt – cu atât mai mult LDL se produce. Practic rolul lui este unul de apărare – bandajare a arterelor!

De ce este greşit spunem LDL este colesterolul rău?

LDL şi VLDL sunt lipoproteine ce transporta molecule de colesterol marisunt cele mai bogate în colesterol. Există un motiv bun pentru mărimea lor. Spre deosebire de HDL care trece uşor prin sânge, variantele LDL şi VLDL sunt destinate ia un drum diferit, ajung în ficat. Structura unică a ficatului permite întregului conţinut de sânge inclusiv moleculelor mari de colesterol fie transportat. Ficatul reclădeşte colesterolul şi îl excretă împreună cu bila în intestinul subţire. Dacă cantitatea de bilă este redusă aceasta blochează calea de evadare a colesterolului. În timp ce HDL are molecule destul de mici pentru a părăsi sistemul circulator, moleculele mari LDL şi VLDL rămân în sânge. Concentratiile LDL încep crească în sânge.

Cum interpretezi analizele?

Pentru a determina riscul de îmbolnăvire, este important să cunoști atât valoarea colesterolului LDL, cât și cea a colesterolului HDL.

LDL colesterol:
– optim – mai mic de 100 mg/dl

– la limita – 130-159 mg/dl
– ridicat – 160-189 mg/dl
– foarte ridicat – peste 190 mg/dl

HDL colesterol:
– optim 60 mg/dl sau mai mult
– scăzut – sub 40 mg/dl

Bine de știut!
Chiar dacă colesterolul total are valori normale, un nivel al colesterolului HDL mai mic de 35 mg/dl reprezintă un risc major de apariție a maladiilor cardiovasculare.

Tratament naturist:

 

eliminaţi sau minimizaţi consumul de zahărul din alimentaţia voastră;

mănâncă alimente bogate în fibre alimentare: fructe şi legume crude!

– un căţel de usturoi înghiţit pe stomacul gol (stai fără grijădacă înghiţi căţelul de usturoi întreg – nu vei mirosi)

consumaţi fulgi de ovăz – s-a dovedit faptul aceştia contribuie la reducerea problemelor arterelor înfundate

asigurarea unui aport regulat de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele găsite în avocado, măsline, nuca de cocos, seminţe de in şi cânepă;

– minimizarea consumului de alimente de origine animală care au fost foarte prelucrate şi / sau expuse la temperaturi ridicate de gătit.

dorinţa de a trăi o viaţă echilibrată, care include odihnă adecvată, activitate fizică, expunerea la aer curat şi lumina soarelui.

consumaţi cât mai multe alimente bogate în omega 3 şi reduceţi cantitatea alimentelor ce conţin omega 6. Mai multe detalii despre metode de combatere a colesterolului marit!

– suplimente de omega 3 din ulei de in

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi împărtăşeşti şi alte informaţii privind articolul :P… Atunci îmi poţi lăsa un comment mai jos sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Ca înţelegeţi şi mai bine cum arată şi ce înseamnă colesterol va invit priviţi următorul filmuleţ:

Leave a Reply