Sindrom premenstrual? Somn neodihnitor?Problemele cu pielea? Oboseala constanta? Diminuarea dorintei sexuale?
V-aţi gândit vreodată că aceste detalii au legătură cu hormonii noştri? Hormonii care au rol foarte bine stabilit în organismul nostru, hormonii care sunt majoritar responsabili de impulsurile şi dorinţele şi mai ales de starea de spirit în care ne aflăm!
Din păcate consult din ce în ce mai des, femei care au probleme cu excesul de estrogen. Sau care nici măcar nu ştiu dacă au sau nu exces de estrogen, dar au probleme de sănătate intimă! Luaţi anticoncepţionale că să ţineţi sub control excesul?
Ce este estrogenul?
– Estrogenul este responsabil cu prima jumătatea ciclului menstrual. Adică el intervine în primele 10-14 zile stimulând îngroşarea mucoasei uterine în vederea protejării unui eventual făt. Dacă nu se produce concepţia, atunci intervine progesteronul în a două jumătatea a ciclului (10-14 zile). Si astfel se elimina mucoasa sub formă de menstruaţie.
Excesul de estrogen poate determina probleme de sănătate prin retenţie de apă, menstruatii dureroase , endometrioză, şi schimbări bruşte de dispoziţie.
Nu vi s-a întâmplat niciodată să fiţi pur şi simplu tensionată? Aşa pur şi simplu fără nici un motiv? Confuză poate? Gata să izbucniţi în plâns!
Din păcate vom observa în rândurile următoare că stresul, intervenţia societăţii şi mai ales dieta alimentară au schimbat considerabil patternurile şi modul nostru de a face faţă la aceste noi “aventuri”.
Motivele care provoacă exces de estrogen:
1. Perimenopauza adică perioada înainte de menopauza (ultima mentruatie)care are loc la femeile între 35-50 ani. În această perioada ovarele produc mai mult estrogen.
De ce? Noi femeile suntem setate de la mama natură să reproducem, să purtăm gena mai departe. Prin urmare când sistemul simte că începe să se epuizeze rezerva de ovule, organismul secretă mai mult estrogen pentru a putea rămâne însărcinată până nu e prea târziu.
2. Dieta. Recomandarea mea este să renunţaţi la alimente rafinate, dulciurile pline de zahăr, carbohidraţi de proastă calitate, pâine albă, carne (încercaţi să diminuaţi porţiile şi să găsiţi o sursă sigură şi nu mai cumpăraţi carne de la supermarket plină de hormoni). Avem noi destui nu ne mai trebuie şi de împrumut 🙂
3. Stresul – Nivelurile ridicate de cortizol – hormonul stresului blochează receptorii de progesteron.
4. Xenoestrogenii sunt substanţe chimice ce pot imita estrogenul. Acestia provin din pastă de dinţi, deodorant, produse protecţie solară, conservanţi alimentari, creme de corp şi faţă!
5. BPA –Unde găsim BPA? Din păcate peste tot: sticle de apă, biberoane, căptuşeala conservelor de peste.
6. Ftalaţii se găsesc începând cu lacul de unghii, şampoane, jucării pentru bebeluşi, cosmetice.
7. Obezitatea > Valoarea estrogenului este cu peste 50% mai mare la femeile supraponderale. De ce? Celulele adipoase produc şi ele estrogen. Celulele care primesc prea multă insulină determina creşterea nivelului de estrogen.
8. Alcoolul – din păcate consumul de alcool creşte nivelul de estrogen. Recomandare -maxim 2 pahare pe săptămâna. Asta în cazul în care vinul este de calitate şi nu prezintă sulfiţi şi mult zahăr.
9. Carenţă de magneziu
Probabil că acum va gândiţi ….
Dar eu ce mai am voie să fac? Lac de unghii nu! Ruj nu! Deodorant nu!
Există alternative. Haideţi să vorbim despre ele!
1. Evitaţi xenoestrogenii şi ftalaţii.
Alegeţi variantele mai sănătoase şi naturale. Nu trebuie să renunţaţi a mai fi feminine! Citiţi etichetele cosmeticelor!! Sunt cuvinte pe care nu le poţi pronunţa.
– Foloseşte ca demachiant uleiul de cocos. Iţi hidratează pielea. Este 100% natural.
– Foloseşte ulei de măsline, argan sau ulei de cocos pentru a-ţi hidrata pielea. Renunţă la cremele făcute în laborator.
2. Încercaţi să reduceţi consumul de alcool. Căutaţi o sursă sigură şi evitaţi vinul care nu este vin.
3. Cofeina, sucurile carbogazoase şi chiar ceaiul verde cresc estrogenul în organism. Încercaţi sucuri naturale de legume verzi şi fructe care să furnizeze energie de dimineaţă.
4. Diminuaţi raţia de carne şi de lactate – căutaţi o sursă sigură ca să nu mai fiţi nevoiţi să mâncaţi carne crescută cu hormoni;
5. Faceţi sport! Mişcarea scade nivelul de estrogen. Plimbările în parc sunt minunate 🙂
6. Culcaţi–va devreme > Melatonina – hormonul somnului scade nivelul estrogenului
7. Consumaţi alge – ele conţin foarte mulţi antioxidanţi
8. Luaţi suplimente de resveratrol > substanţă găsită în sâmburii şi coaja de struguri negri şi roşii.
9. Folosiţi turmericul este un puternic antiinflamator contracarează excesul de estrogen.
10. Meditati. Inconjurati-vă de sentimente frumoase de iubire.