pranz / cina, Retete, retete vegane
Leave a comment

Cartof dulce cu pastă de avocado!

Cartoful dulce este total diferit de cartoful alb. Are o textură şi o aromă total diferită. Cartoful dulce, aşa cum indică şi numele – este dulce 🙂 Cartoful alb – este alb 🙂 

Cel dulce merge cel mai bine preparat la cuptor sau la aburi. Nu vă  gândiţi să prăjiţi cartoful dulce – pentru că va avea un gust foarte dubios. În reţeta mai jos prezentată cartoful a fost preparat la cuptor. El se aseamănă puţin la gust şi la culoare cu dovleacul plăcintar.

De ce cartof dulce?

1. Indice glicemic mic – acest lucru înseamnă că nu influenţează nivelul zahărului în sânge că şi cartoful alb. Este un aliment ce poate fi folosit de către cei cu diabet;

2. Conţine foarte mult beta caroten – care se transformă în vitamina A – un antioxidant care protejează în special ochii;

3. Fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia;

4. Este mult mai bogat nutritiv decât cartoful alb.

Ingrediente:

– 1 cartof dulce 

– 1/2 avocado bine copt

– jumătate ceapă roşie sau albă

– 100g linte neagră / roşie / galbenă (ce variantă preferaţi)

– sare de ocnă neiodată

– microplante pentru salată

Mod de preparare:

Beta-carotenul din cartof se absoarbe mai bine în organism atunci când este consumat cu o cantitate mică de grăsime. Aşadar acesta este motivul pentru care combinăm avocado-ul şi cartoful dulce. Dar evident că şi din punct de vedere al gustului – combinaţia reprezintă o explozie de arome.

1: Se spală cartoful şi se pune într-o tavă în cuptor la foc mediu pentru aproximativ 30-40 min. Este bine să încercăm cartoful cu o scobitoare sau o furculiţă pentru a verifica dacă este bine copt.

2. Între timp spălăm lintea în câteva ape – pentru a înlătura acidul fitic. Apoi punem pe foc 100g linte la 200g apă. Deci o parte linte la 2 părţi apă. Aceasta va fierbe în aproximativ 20 – 30 minute la foc mediu. Adăugăm un praf de sare spre sfârşitul fierberii. Vom ştii că lintea s-a fiert atunci când aceasta se umflă şi boabele încep să se desfacă puţin. Oprim focul şi după ce s-a răcit puţin, adăugăm şi 1 lingură de ulei măsline. De ce facem acest lucru? Pentru că uleiul îşi schimbă proprietăţile dacă este folosit la temperaturi înalte – acesta devine nociv.

Apoi ne pregătim să preparăm pasta de avocado. Curăţăm avocado-ul de coajă, scoatem samburele şi taiem avocado-ul în bucati mici. Îl tranformam în pastă cu ajutorului ustensilei de făcut piure. Tăiem ceapa cubuleţe mici mici şi le amestecăm cu pasta de avocado. Adaugam şi puţină sare după gust.

Şi . . . salată!

Pentru crearea salatei eu am folosit doar microplante de sfeclă, broccoli şi fasole mung. Acestea completează perfect gustul cartofului dulce. Voi dacă doriţi puteţi să alegeţi alte variante după preferinţele voastre.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Poftă bună!♥ 

Leave a Reply