Cine şi-ar fi imaginat că un burger vegetarian poate să fie la fel de delicios ca unul făcut din carne. Ca să vezi şi să nu crezi 🙂 Până nu incerci nu îţi vine a crede. Dar gustul burgerului vegan este absolut apetisant.
Ingrediente pentru 9 hamburgeri:
– 100g năut (1/2 cană) cântărim înainte de a pune la fiert
– 150g linte verde
– 1 sfeclă medie
– 1 ceapă medie
– 3 căţei usturoi
– 2 linguri tărâţe de psyllium
– 1 legătură pătrunjel proaspăt
– un praf de busuioc uscat
– un praf de oregano uscat
– 1 praf de pătrunjel uscat
– sare după gust
1. Năutul se pune la hidratat cu o noapte înainte (cel puţin 12 ore). A doua zi il punem la fiert cam aproximativ 1 ora şi 30 minute. Recomand să schimbăm cel puţin o dată apa în care fierbe. De ce? Pentru a înlătura acidul fitic din năut.
2. Se pune la fiert în paralel şi lintea verde cam aproximativ 40 min. Dacă o hidrataţi cu o noapte înainte, timpul de fierbere va fi scurtat. Lintea trebuie să se umfle să îşi dubleze volumul 🙂
3. Punem la fiert cele 2 sfecle până devin moi, putem să le încercăm cu furculiţa (această trebuie să intre uşor în sfeclă). După ce s-a răcit, dăm sfecla prin răzătoarea mare. Dăm şi usturoiul crud prin răzătoarea mică.
4. Apoi cu un blender manual mărunţim năutul şi lintea până devin o pastă. Apoi mixam toate ingredientele împreună cu ceapa tăiată cubuleţe mici. Adaugam usturoiul, pătrunjelul tăiat mărunt şi toate condimentele. Le amestecăm bine bine şi începem să facem formele pentru chiftele.
Lintea
1. Este bogată atât în fibre solubile cât şi insolubile;
2. Fibrele solubile contribuie la prevenirea bolilor de inima;
3. Lintea ajută la balansarea nivelului de colesterol din sânge;
4. Ajută şi la un control mai bun al diabetului de tip 2;
5. Fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei.
Năutul
1. Este bogat de asemenea in fibre insolubile, extrem de benefice pentru combaterea constipaţiei.
2. Fibrele intervin si in controlul poftei de mancare, producând rapid senzaţia de satietate.
3. Aceste fibre nu sunt absorbite în intestine, ele se umflă în prezenţa apei şi curăţă intestinele.
Se unge tava cu puţin ulei de cocos pentru a nu se lipi chifteluţele şi se bagă în cuptorul deja încins. Se lasă cam 15 minute pe fiecare parte pentru a se rumeni frumos… şi voilá!!!
Pentru că nu am vrut să folosesc chiflă albă pentru burger, am cumpărat pâine integrală. Pentru mai multă savoare am folosit vlăstari de floarea soarelui. Acestia sunt crescuţi în casă.
Va urez pofta buna!!!