Latest Posts

Tartă de post cu spanac și caju! (quiche vegan)

Leave a comment

Această rețetă este creată și inspirată prin intermediul cursului de bucătar vegetarian pe care l-am sustinul la restaurantul Rawdia.
 
Este o rețetă inspirată de Luiza, una dintre cele mai țări bucătărese specializate în preparate vegetariene :), care a și fost ghidul și muza noastră! Mulțumesc Luiza pe această cale ♥
 
Rețeta este vegană (de post) – preparată din ingrediente de calitate. O rețetă super simplă (știu că mă repet de fiecare data – dar chiar așa este 🙂 și absolut delicioasă!
 
Important de menționat  . . . este faptul că tarta noastră va fi una fără gluten 🙂 perfectă pentru cei care sunt intoleranți sau se feresc / fac o pauză de la gluten!

Nu o să “vorbesc” prea mult despre cât de bună și delicioasă este … mai bine las să curgă video-ul 🙂  

Ingrediente blat tartă cu spanac:

 
– 200g fulgi de ovăz + 30g pentru frământat
 
– 40g ulei de cocos
 
– 150ml apa plată

Ingrediente pentru crema de caju:

 
– 250g caju deja hidratat
 
– 150ml apă plată

 

– 1 lingura oregano

 

– sare si piper dupa gust

 

– o lingură fulgi de drojdie inactivă (opțional)

Ingrediente pentru umplutura:

– 1 mână mare de spanac
 
– 1/2 legătură mărar
 
– ceapă verde 3 fire
 
– 1/2 ardei gras roșu
 
– 1/2 de fir praz
 

Mod de preparare:

 
Pasul 1: Punem caju-ul la hidratat timp de 4 ore;
 
Pasul 2: Aici avem 2 variante, fie mixam fulgii de ovăz integrali până ce obținem făină de ovăz, fie folosim fulgi de ovăz deja mărunțiți – așa cum am procedat eu în video (nu a fost necesar să îi mai mixez în blender – aceștia fiind deja pre-mărunțiți);
 
Amestecăm fulgii de ovăz împreună cu apa și uleiul de cocos. Este necesar să folosim mâinile pentru a amesteca bine și pt a forma “coca”  🙂 adică blatul nostru de tartă.
 
Pasul 3: Întindem blatul, tot cu ajutorul mâinilor, într-o formă de tartă. Eu folosesc o formă din ceramică care nu lipește, dar bineînțeles că dacă este cazul – tapetați forma cu un strop de ulei de cocos, ca să nu aveți surprize 🙂

Punem la cuptor forma pentru 15 minute la foc mediu și trecem la umplutură 🙂
 
Pasul 4: Tăiem în bucățele mici spanacul, prazul și ceapa și le călim pentru 5 minute în apa fără ulei. Adăugăm și ardeiul roșu tăiat rondele. Mai lăsăm la “călit” pentru aproximativ 5 minute și apoi le luăm de pe foc.
 
Pasul 5. Mixăm caju-ul  într-un blender până ce ajunge la consistența de cremă! Adăugăm și condimentele + opțional drojdia inactivă.

 
Iar acum am ajuns la partea distractivă – Asamblarea!

 
Amestecăm cremă de caju cu umplutura de spanac și praz și le turnăm peste blatul proaspăt scos din cuptor.
 
Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 1 oră la foc mediu. Putem verifica tarta din când în când pentru a avea grijă să nu se coacă prea mult. Trebuie să se formeze o culoare maroniu – auriu pe deasupra tartei! 

 

Rețeta video!

 

 

Pateu de caju – gata în 5 minute!

Leave a comment

De curând, am fost invitată la un eveniment interesant numit – Femeia Modernă – unde s-au discutat diverse subiecte ce țin de alegerile femeii moderne, printre care și nutriția.

Prin intermediul subiectelor discutate, mi s-a evidențiat din nou că – Femeia Modernă – este din ce în ce mai interesată (printre altele) și de un stil de viată sănătos și echilibrat.
 
Partea teoretică o cunoaștem deja, mai mult sau mai puțin cu totii; în schimb partea practică ne dă mari dureri de cap!
 
Stând de vorba cu mai multe femei, mi s-a confirmat ideea că ne este din ce în ce mai greu să găsim timp pentru a organiza și prepara mesele, astfel încât să nu fim nevoite să apelăm la fast food sau preparate  . . . on the go! De cele mai multe ori aceste preparate sunt pline de ulei, sare și potentiatori de aromă.
 
La evenimentul menționat mai sus, am avut mare succes cu acest pateu, care vă avertizez . . .  se prepară super simplu. Din acest motiv am hotărât să împărtășesc rețeta cu voi 🙂

Pe ce anume să întindem pateurile tartinabile?

 
În plus, vreau să adaug că . . . tot de curând, am descoperit aceste variante de pâinici și crackersi care pot înlocui de minune pâinea tradițională din făină. Pe mine m-au cucerit . . . sunt crocante și versatile. Le poți folosi în atât de multe combinații, atât pe retete sărate cât și pe dulci 🙂
 
Poți întinde multe creme tartinabile, pateuri, gemuri, guacamole și merg de minune chiar și cu salate!
 
Nairn’s are în portofoliu 3 tipuri de produse, acestea fiind painicile (oatcakes), biscuiții și crackersii. Painicile (turtitele) din ovăz reprezintă o variantă muuult mai sănătoasă decât pâinea din făină tratată cu tot felul de substanțe.
 
Nairn’s (painicile și crackersii) se regăsesc sub 3 game diferite (organică, clasică sau fără gluten), fiecare dintre acestea având diferite sortimente. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe detalii – vă las aici linkul

Ingrediente pateu din caju:

– 200g caju hidratat
 
– 3 fire ceapă verde (de aici și culoarea puțin verzuie)
 
– 2 fire de pătrunjel proaspăt
 
– 4 căței de usturoi (sau câți dorești în funcție de cât de puternic doresti gustul)
 
– un sfert de ceapă albă sau roșie
 
– 100/150 ml apă plată (în funcție și de cât de cremos dorești pateul)
 
– un praf de sare și piper
 
– pentru o extra savoare am adăugat și microplante de coriandru

 
 Mod de preparare pateu din caju:

 
 Mai atât de simplu nu se poate!
 
După ce am hidratat caju-ul timp de 4 ore – îl spălam și îl introducem în blender alături de toate ingredientele mai sus menționate: ceapă verde, pătrunjel, usturoi, ceapă albă, sare, piper, corindru și apă.

Un mic secret pe care îl putem aplica atunci când am uitat să hidratăm caju-ul în prealabil … constă in introducerea caju-ului în apa caldă. Acest pas va accelera și va scurta timpul de hidratare. În 30 minute caju-ul este gata de transformat în pastă cremoasă.
 
 Vrum vrum timp de maxim 1 minut și gataaaa ….

 

 

Rețeta pentru crema tartinabilă de culoare portocalie pe care o vedeți în poză este de fapt “maioneză raw” de la rețeta –  Salată a la russe raw vegana –  Este preparată din morcov, albitură, țelină, caju și condimente. Cantitățile le găsești aici!

 

Aceasta merge de minune ca și cremă tartinabilă! atunci când ești pe fugă și nu ai timp prea mult de preparare!

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
 
 

3 idei de mic dejun sățios și sănătos! Retete video!

Leave a comment

Sunt curioasă dacă mi se întamplă doar mie să întampin incertitudini în legătură cu ce să mănânc la micul dejun. Oare cum să mai diversific? Sandwich-uri? Fructe? Să fie dulce? Sau sărat? Sau ambele?
 
Evident că diversificarea este importantă? Este necesar să mâncăm o paletă largă de alimente pentru a ne asigura toți nutrienții! Este important și cum combinăm alimentele pentru a exista o absorbție cât mai mare a nutrienților.

Alimentația potrivită!

Azi vreau să vă prezint 3 idei de mic dejun-uri, pe care eu le consum destul de des. Am perioade lungi când mănânc doar fructe la micul dejun, dar uneori simt nevoia să mănânc ceva mai fancy si mai sățios 🙂
 
În ceea ce mă privește – am descoperit că alimentația raw vegană (crudă) mi se potrivește cel mai bine. Asta nu înseamnă că mănânc 100% raw  – dar încerc pe cât posibil să integrez în alimentația mea zilnică cât mai multe alimente nepreparate termic.
 
Pornind de la această idee – dacă doriți să integrați și voi cât mai multe alimente crude în dieta voastră zilnică, atunci vă îndemn să încercați ideile mele . . . sunt absolut geniale ♥ 

Mic dejun 1 – Poridge ovăz cu lapte de caju

  

Ingrediente:
 
– 3 linguri mari de ovăz
 
– 200ml lapte de caju (lapte cocos sau migdale homemade)
 
– 2 linguri semințe de chia
 
– câteva curmale tăiate bucățele
 
– fulgi de cocos și cacao nibs

 

– scorțișoară și pudră de ashwagandha (pentru echilibrul hormonal)
 
– fistic pentru decor

Mod de preparare mic dejun 1:

 
Super simplu: introducem fulgii de ovăz într-un bol încăpător peste care turnăm laptele vegetal, semințele de chia, curmalele, fulgii de cocos, cacao nibs, scorțișoara și pudra de ashwagandha; și amestecăm bine bine. Apoi adaugam fisticul pentru decor.
 
Dacă dorim să trecem la următorul nivel atunci preparăm un smoothie bowl: Adăugăm într-un blender 1 banană, 1/2 cană de zmeură și 50ml lapte de caju. Vrum vrum până ce se transformă într-un smoothie dens pe care îl vom adauga alături de poridge-ul nostru de ovăz  ♥♥♥

Mic dejun nr 2 – Poridge de ovăz cu cacao și açaí

 

 
Ingrediente:
 
– 3 linguri de ovăz
 
– 200 ml lapte caju, cocos sau migdale

 

– 1 lingura goji
 
– câteva curmale tăiate bucățele
 
– 2 linguri semințe de cânepă
 
– câteva migdale crude tăiate bucățele

Mod de preparare:

 
Introducem fulgii de ovăz într-un bol încăpător peste care turnăm laptele vegetal, semințele de cânepă, curmalele, migdalele și amestecăm bine bine.
 
Pentru next level: preparăm smoothie-ul din 1/2 banană, 1 lingură cacao raw (nu prăjită), 50 ml lapte caju + 1 pliculeț de fructe de açaí. Dacă nu găsim açaí, putem folosi pudra de acai (mai ușor disponibilă) sau afine congelate. Toate cele 3 variante sunt pline de antioxidanți. Turnăm acest smoothie peste sau lângă ovăzul nostru deja hidratat.

Mic dejun nr 3 – Toast cu avocado și tofu

 

 
 Ingrediente:
 
– 2 felii pâine integrală
 
– 1/2 avocado
 
– 70g tofu
 
– 30g caju
 
– suc de la 1/2 lămâie
 
– 1 lingură drojdie inactiva
 
– sare, piper, turmeric
 
– 100ml apa plata

Mod de preparare toast cu avocado:

 
 1. Prăjim pâinea
 
 2. Tăiem avocado-ul și îl întindem pe pâine
 
 3. Tăiem tofu-ul în bucățele mici
 
 4. Trecem la prepararea sosului în care se va “marina” tofu-ul!
 
Introducem într-un blender caju-ul, sucul de lămâie, drojdia inactivă, sare, piper, turmeric și apa. Mixam până ce obținem un sos cremos.

Turnăm acest sos peste bucățelele de tofu. Amestecăm bine până încorporam sosul pe toată suprafața tofu-ului. Apoi construim sandwich-ul după bunul plac. Eu am ales să folosesc și puțini germeni de linte pentru un extra boost de nutrienți 🙂

Aștept părerile voastre. Care dintre cele 3 mic dejun-uri vă place cel mai mult?

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Salata a la russe raw vegană!

Leave a comment

De foarte multă vreme doresc să postez această salată pe blog. Din punctul meu de vedere, această variantă este mult mai simplu de preparat decât salata a la russe tradițională . . .  dar deja v-am învățat cu rețete simple, deci nu mai este un lucru nou pentru voi 😛

De ce varianta raw(crudă)?

Am învățat să pregătesc varianta raw vegana la cursul de bucătar pe care l-am terminat la restaurantul Rawdia. Când am încercat-o pentru prima dată,  mi s-a părut surprinzător cât de apropiat este gustul de varianta tradițională. Și nu mai trebuie să fierbi legumele – să aștepți să se răcească, timpul de preparare este mult scurtat iar beneficiile pentru sănătate sunt considerabile!
 
V-am povestit și cu alte ocazii, că prin fierberea sau gătirea prelungită a legumelor, acestea își pierd o parte considerabilă de nutrienți. Eu am observat pe propria piele, că atunci când mănânc produse fresh, mă simt mult mai bine, mai energică, mai cu chef – ca să zic așa. Digestia este mult mai bună și per total mă simt mult mai pozitivă.
 
Așa că de ce nu? Printre toate mancarurile grele pe care le consumam de sarbatori – sa nu strecuram si o salata fresh si hranitoare 🙂

Încercați măcar 1 dată și o să vă convingeți singuri!

Ingrediente salată a la russe:

– 400g morcov

 

– 300g ardei gras rosu
 
– 200g țelină
 
– 300g castraveți murați în saramură
 
– 150g porumb dulce
 
– 200g mazăre congelată

 

– opțional puteți adauga și gogoșari murați
 
 Pentru maioneză raw:
 
– 200g albitură (păstârnac)

 

– 100g caju hidratat
 
– 100 țelină
 
– 250 morcov
 
– 100g zeamă lămâie
 
– 100g ulei măsline
 
– un vârf de sare neiodată 

Mod de preparare salată a la russe:

Ca să nu vă mai duc cu zăhărelul 🙂 mai bine vă convingeți privind rețeta video!

Practic sunt 3 pasi simpli:

1. Tăiem legumele mai sus menționate în bucățele mici mici
2. Preparăm maioneza din legume cu ajutorul unui blender puternic

3.  Amestecam toate ingredientele
 
Am explicat pas cu pas in video cum să prepari această minunată salată 🙂
 
Este super simplu 🙂 Enjoy it

Pentru prepararea maionezei raw vegane – eu am folosit blenderul Perfect Smoothie! Mai multe detalii despre acesta găsiți aici!

Este un ajutor desarvasit în bucătăria mea. Poți prepara cu ajutorul acestuia: lapte vegetal, unt de arahide / migdale , tahini, branzica de caju, înghețată si smoothies . . . sincer poți să prepari orice în el ca și într-un blender mult mai scump!

Daca esti interesat/a in achizitionarea blenderului G1 Perfect Smoothie – poti primi un discount de 5%! Tot ceea ce trebuie sa faci este sa accesezi urmatorul link si sa introduci la detalii codul dolcefarverde 🙂

Reteta video!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Batoanele raw vegane Nakd!!!

Leave a comment

Am tot experimentat de-a lungul timpului diferite batoane raw vegane și vă mărturisesc că foarte puține din cele disponibile pe piata au intrat în topul preferințelor mele! 

Am început să consum batoane raw vegane din 3 motive:

 
 1. Ca să îmi potolesc poftaaa de dulceee!
 
 2. Apelez la ele atunci când sunt pe fugă și nu am timp să prepar ceva sănătos!
 
 3. Când plec la drum! La munte sau poate în delegație! Sunt ușoare – sățioase și ocupă puțin spațiu in bagaj!
 
Acestea sunt ocaziile în care eu am avut ocazia să testez diferite batoane raw vegane și recunosc că pe locul 1 în topul celor mai bune batoane sunt cele de la Nakd!

De ce?

Am un filtru destul de scurt dar la obiect:
 
– Combinațiile mi se pare geniale – prin urmare gustul mi se pare “by far” cel mai mișto ;
 
– Ingredientele folosite nu conțin bazaconii, zahar sintetic sau coloranti; Batoanele contin doar ingrediente naturale si integrale!
 
– Comparând cu alte batoane raw vegane disponibile pe piață mi se pare ca Nakd are cel mai bun raport calitate – preț!
 
Dacă nu ai încercat până acum – eu îți recomand cu toată inima să le încerci – o să te îndrăgostești pe loc ♥
 
Și ceea ce mi se pare și mai mișto – este că ai o grămadă de variante din care să alegi.
 
♥ Preferatele mele sunt cocoa orange și blueberry muffin!
 
 
 

Batoane energizante cu cereale!

Leave a comment

Pentru acele momente când ești în pană de timp și de idei – nu știi ce să mai mănânci la micul dejun, ca gustărică sau pur și simplu de luat la pachet atunci când ești la drum lung … am o super idee de . . . BATOANE ENERGIZANTE.
 
Ce îmi place la această rețetă este că . . .  poți schimba ingredientele cu ceea ce ai tu prin cămară și batoanele o să rezulte la fel de delicioase sau poate chiar mai gustoase  🙂
 
Al 2-lea lucru pe care îl ador la aceaste batoane  – este faptul că se prepară super super repede … în 10 minute gata batoanele 🙂
 
Ca să fim în ton cu rețeta  – hai să lăsăm pălăvrăgeala deoparte și să trecem la rețetă 🙂 

Ingrediente batoane energizante:

– 80g fulgi de ovăz
 
– 60 g semințe de dovleac
 
– 50g alune de pădure (le puteți înlocui cu migdale sau caju)
 
– 10 g semințe de chia
 
– 40g semințe de cânepă

– 30g goji
 
– 150g curmale hidratate (aproximativ 130g uscate)

 

 

 

Mod de preparare batoane energizante:

Primul pas este să hidratam curmalele pentru minim 2 ore. Le putem pune în apa călduță pentru a accelera procesul.
 
După ce acestea s-au hidratat – le introducem în blender și mixam până ce se tranforma într-o cremă / pastă omogenă. Pentru a ajuta omogenizarea va recomand să adăugați treptat și puțină apă în care s-au hidratat curmalele.
 
Apoi adăugăm într-un bol mare toate ingredientele menționate mai sus împreună cu pasta de curmale și amestecăm bine bine.
 
Apoi transferăm tot conținutul într-o caserolă tapetată cu folie de copt sau folie de plastic.
 
Apăsam conținutul cu ajutorul degetelor și apoi îl dăm la congelator pentru minim 2 ore sau peste noapte.
 
Și gataaaaaa …. simplu și gustos!

Numar calorii:

Pentru cei interesați și de încărcarea calorică a batoanelor și nu numai gustul acestora 🙂 am făcut calculul și numărul total calorii pentru 10 batoane este de 1607 kcal
 
1 baton: 160 calorii
 
 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Reteta video!

Prăjitură cu ciocolată și căpșuni – Raw vegan!

Leave a comment

Indică-mi tu o persoană căreia să nu îi placă ciocolataaaa! Dar ciocolată și căpșuni! Sau orice tip de dulce care să implice ciocolată! Eu sincer nu am întalnit 🙂
 
Da ba mint!! Am o prietenă căruia nu îi plac dulciurile în general; îmi iubesc mult prietena dar recunosc că pentru mine ea este un fel de marțian venit dintr-o altă galaxie foarte foarte îndepartata … cum să nu îți placă CIO – CO – LA  – TA!!! Este de neînchipuit!
 
Anyways … trecând peste aceste detalii “ciudate” 🙂 hai să trecem la rețetă pentru că sigur sunteți nerăbdători să descoperiți un desert minunat și sănătos!

Ingrediente prăjitură cu ciocolată și căpșuni :

 
 Pentru blat:
 
– 100g migdale crude (dacă dorești – poți hidrata migdalele pentru minim 8 ore )
 
– 3 curmale medjool (9 curmale mici) *
 
– un vârf de vanilie – eu folosesc vanilie naturală sub formă de pudră și nu esența de vanilie
 
– un praf de sare
 
 Pentru cremă de căpșuni:
 
– 150g căpșuni proaspete (puteți să folosiți cu încredere și căpșuni congelate – atunci când sunt în extrasezon). Sau puteti folosi zmeura sau afine!
 
– 70g unt de cacao
 
– vanilie și un praf de sare
 
– zeamă de la 1/2 lămâie
 
 Pentru cremă de ciocolată:
 
– 30g cacao pudră
 
– 50g unt cacao
 
– 100g  unt sau ulei cocos extravirgin
 
– 30g sirop de arțar sau adăugați după gust (depinde cât de dulce îți place prajiturica)
 
 În total mi-au ieșit 7 -8 prăjiturici 

Mod de preparare prăjitură cu ciocolată și căpșuni

Ustensile necesare: robot de bucătărie sau blender

1. Pentru blat:

Introducem migdalele în blender și le mixam până se mărunțesc – atenție nu trebuie sa le transformăm în făină 🙂
Apoi adăugăm curmalele. * Eu am folosit curmale de tip medjool – care sunt ceva mai scumpe – dar sunt mai dulci și mai cărnoase. Voi puteți folosi cu încredere curmale normale – din acelea mai mici și mai uscate.
 
Adăugăm de asemenea vanilia și praful de sare. Mixam totul până ce ajungem la o consistență lipicioasă!
 
Eu am folosit forme de silicon pentru a forma prăjituricile. Voi puteți folosi orice tip de formă aveți disponibilă în casa.
 
Voi adauga compozitia în formele de silicon și voi presa cu mâinile primul strat al prăjituricilor mele.

2. Pentru stratul de căpșuni:

Adăugăm toate ingredientele în blender și mixam până ce totul se încorporează bine.

Un pas foarte important este să topim untul de cacao înainte de a-l adauga în blender. Acesta trebuie transformat din stare solidă în stare lichidă. Îl putem topi într-o baie de abur gen baine marie.

 


 
Odată amestecate toate ingredientele,  adăugăm “stratul rozaliu ” în formele de silicon și dăm la congelator pentru minim 1 oră!

3. Pentru stratul de ciocolată:

Daca uleiul de cocos este solid, atunci trebuie adus la temperatura camerei. Deci fie scoatem uleiul din frigider și îl lăsăm la temperatura camerei pentru câteva ore, fie îl topim gentil prin metoda baine marie.
Topim și untul de cacao prin aceeași metodă mai sus menționată.
 
Adăugăm pudra de cacao într-un bol încăpător, siropul de arțar și cele 2 unturi / uleiuri topite mai devreme. Amestecăm bine până ce totul devine omogen!
 
Adăugăm și cel de-al 3-lea strat in formele de silicon – Ciocolataaaa!
 
Dăm din nou la congelator pentru minim 1 oră și gataaaa!
 
Vă garantez că o să vă placă la nebunie 🙂

Clătite americane cu dovleac plăcintar!

Leave a comment

În ultima perioadă m-am tot gândit si am tot analizat retetele mele, și am ajuns la concluzia că ar trebui să creez mai multe rețete în funcție de anotimp.
 
Consider ca deja pun în aplicare acest lucru, dar mă gândesc că ar trebui să insist și mai mult!

În acest fel va pot inspira în mai multe feluri – pentru că vorba aia ….

1. gusturile nu se discută :)) și …

2. poate ce ție nu-ți place – altuia nu-i face! Sau cum era?? Anyways …. ati înțeles ideea 🙂
 
Ca de exemplu … în această perioadă dovleacul plăcintar este în plin sezon ♥♥♥
 
Doresc să creez cât mai multe rețete ce includ ca ingredient principal dovleacul placintar.

Dar aceasta idee nu este valabilă doar pentru dovleac – mi-am propus sa iau la rand toate alimentele de sezon si o sa creez retete diverse – sper eu si pentru cei mai mofturosi 🙂
 
Sunt de părere (sper că și voi) că natura ne pune la dispoziție anumite alimente doar pentru perioade scurte de timp (sezoniere) pentru că ea – în inteligența ei incredibila știe ceea ce avem nevoie în perioada respectivă!
 
Să trecem la treabă!

Ingrediente clatite cu dovleac:

 
– 150g făină de secară sau ovăz (eu am blenduit fulgii de secară până ce am ajuns la consistența fină ca de făină)
 
– 2 linguri făină albă sau integrală (pentru a lega compoziția)
 
– 180g dovleac plăcintar copt
 
– 400ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de soia – dar puteți să folosiți fără probleme lapte de caju sau migdale)
 
– 100 ml apa minerală pentru a le face mai pufoase 🙂
 
– 1 lingură scorțișoară ceylon
 
– un vârf de nucșoară
 
– un vârf de sare
 
– 30 ml sirop de arțar (opțional – dacă doriți clătitele mai dulci)

 

 
 Mod de preparare clatite americane cu dovleac:

 Simpluuuuuu
 
 1. Amestecăm ingredientele uscate într-un bol încăpător: făină secară + făină de grâu + scorțișoară + nucșoară + sarea;
 
 2. Apoi introducem în blender dovleacul copt împreună cu laptele vegetal și îndulcitorul și mixam până ce compoziția devine omogenă;
 
 3. Amestecăm ingredientele umede(de la punctul 2) cu cele uscate (de la punctul 1) și mai adăugăm și apa minerală;
 
Apoi într-o tigaie în care am pus puțin ulei de cocos începem și “perpelim” clătitele – una câte una ♥
 
 Și . . .gata clatitele!
 
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Chifteluțe de post (vegane) din fasole și năut!

Leave a comment

Cred că aș putea mânca acest tip de chifteluțe până la nesfârșit! Sunt atât de bune și versatile; merg atât de bine în orice perioadă a anului. Simplu de preparat și sunt atât de colorate încât pot trezi interesul chiar și celor mai mofturoși 🙂
 
Chifteluțele de post sau vegane (cum vreți voi să le numiți) merg mâncate atât la masa de prânz cât și la cină, pot fi introduse în sandwich-uri și luate la muncă sau la școală și de asemenea merg de minunte cu un sos cremos – așa cum veți vedea în video – sosul meu de tahini 🙂

 
Ingrediente chifteluțe vegane:

 
– 300g fasole neagră fiartă
 
– 200g năut fiert
 
– 2 linguri târâțe de psyllium ( dacă nu gasiti psyllium – puteți folosi semințe de in sau chia măcinate)
 
– 1 ceapă medie albă sau roșie
 
– un morcov mediu dat prin răzătoarea mică
 
– un ardei kapia mare sau 2 mici
 
– 1/2 legătură pătrunjel
 
– 1/2 legătură mărar
 
– 4 sau 5 căței de usturoi
 
– 1 linguriță oregano
 
– 1 lingură busuioc uscat
 
– boia dulce, sare și piper după gust

 
Mod de preparare chifteluțe de post:

 
 1. Punem la hidratat fasolea neagră și năutul cu 1 noapte în prealabil.
 
A doua zi scurgem apa în care au stat la hidratat și le punem separat la fiert. Acestea vor fierbe aproximativ în 1 oră. Este bine să le verificați cu o furculița pentru a fi siguri că au fiert cât trebuie.
 
Dacă nu aveți fasole neagră  -puteți folosi cu încredere fasole roșie (vor ieși la fel de delicioase).
 
 2. Apoi transferăm fasolea și năutul într-un robot de bucătărie și le mixam până ce ajung la o consistență potrivită (textura trebuie să fie potrivită – adică nici prea fină nici prea grosieră).
 
 3. Tăiem mărunt ingredientele menționate mai sus (ceapă, ardei, usturoi, pătrunjel, mărar) și  dăm morcovul prin răzătoarea mică.
 
 4. Apoi amestecăm toate ingredientele împreună cu condimentele.

Atenție – dacă compoziția ți se pare prea uscată – poți adauga câte 1 lingură de apa până ce ajungi la o consistență “lipicioasă” – adică consistența care îți permite să poți crea chifteluțele fără că acestea să se sfărâme!

 

 

 
Partea creativă abia acum începe 🙂

 

Putem forma chifteluțele cu ajutorul palmelor. Putem da forma și dimensiunea dorită 🙂 Mie mi-au ieșit 11 chiftele în total!
 
 6. Tapetăm o tavă cu foaie de copt și introducem chifetele la cuptor pentru aproximativ 45-50 minute la foc mediu.
 
 7. După ce acestea s-au copt bine bine – suntem gata de a mânca pe săturate alături de cei dragi!
 
 Sau dacă nu vrei să le împarți – le poți consuma doar tu singură 🙂 hahhah
 
 Rețetă video!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
 

 
 
 

Tahini – Pasta de susan gata în 5 minute!

Leave a comment

Tahini sau cunoscută și sub denumirea de pastă de susan este o revelație extraordinară pentru mine și bucătăria mea 🙂
 
De ce? Pentru că se obține super simplu și pentru că este super versatilă – o poți folosi într-o multitudine de rețete 🙂 Aceste rețete vor deveni mult mai gustoase – crede-mă pe cuvânt!
 
Hai să îti dau câteva exemple!

♥ Sos tahini pentru falafel ♥

 

 

♥ Sos pentru chiftelute ♥

 

♥ Dressing pentru salata ♥

 

V-am convins?

 

Daca nu – mai am timp cu video-ul 🙂

Ingrediente tahini:

 

– 300g semințe susan
 
– 2/3 linguri ulei susan
 

 Mod de preparare tahini:

 Simplu și rapid 🙂
 
Punem semințele de susan într-o tigaie deja încinsă. Nu adăugăm uleiul în acest stadiu. Punem semințele la “perpelit” în tigaie pentru a ne ușura puțin munca. Prin încălzire – sunt eliberate uleiurile din semintele de susan și acest lucru ne va permite nouă (sau mai bine zis – blenderului nostru) să le transformam într-o pastă cremoasă mult mai usor.
 
După ce le-am perpelit foarte puțin (până în momentul în care culoarea se schimbă din alb în ușor auriu) le punem în blender alături de uleiul de susan. Vrum vrum …. și gata 🙂

 

Pentru a obține un tahini cât mai cremos – eu am folosit blenderul Perfect Smoothie! Mai multe detalii despre acesta găsiți aici!

 

Este un ajutor desarvasit în bucătăria mea. Poți prepara cu ajutorul acestuia: lapte vegetal, unt de arahide / migdale , tahini, branzica de caju, înghețată si smoothies . . . sincer poți să prepari orice în el ca și într-un blender mult mai scump!

 

Daca retetele mele preparate cu ajutorul lui Perfect Smoothie te-au convins si pe tine – atunci te anunt cu drag ca prin intermediul dolce far verde – poti primi un discount de 5% la achizitionarea acestui minunat aparat! Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati urmatorul link si sa introduceti la detalii codul dolcefarverde 🙂

Reteta video!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Hummus cu ardei copt – Reteta video!

Leave a comment

Cred că majoritatea dintre voi deja ați gustat hummusul măcar 1 dată în viață  . . . iar dacă nu, atunci vă mărturisesc că îmi pare rău și . . . că este timpul să o faceți 🙂 !!!
 

În urmă cu aproximativ 6 ani, atunci când încercam pentru prima oară hummus-ul, trebuie sa recunosc că gustul acestuia mi s-a părut cumva ciudat. Îmi ziceam … ce naibii mai este și această pastă cremoasă!? Cultura orientală era cu adevărat ceva nou pentru mine!
 
Prietena care mă invitase la restaurantul cu specificul mentionat mai sus, mânca cu așa o poftă încât am zis că nahhhh … it cannot be that bad!

Și . . .  deși inițial (ca orice preparat nou pe care îl guști) mi s-a părut ciudățel, apoi am devenit o MARE fană!
 
Hummusul este unul din felurile mele preferate de mâncare. Da … știu nu este tradițional românesc; da știu vine dintr-o cu totul altă cultură și . . . da îmi place la MAXIM!!
 
La rețeta de hummus clasică, am ales de această data să adaug 1 ingredient surpriză, care îi schimbă savoarea – culoarea și trece hummusul la un cu totul alt nivel.
 

Să trecem la treabă!

Ingrediente hummus cu ardei kapia:

 
– 350g năut fiert (aprox 200g uscat)
 
– 3 linguri mari de tahinni (pastă de susan)
 
– 3 sau 4 căței de usturoi românesc
 
– suc 1/2 lămâie
 
– 1 lingură chimion pudra
 
– 2 ardei kapia copți
 
 – sare și piper după gust
 
 Pentru a ajunge la consistența dorită a hummusului puteți adauga treptat câte 1 lingură de apa.

 

 Mod de preparare hummus:  

1. Primul pas este să hidratam năutul timp de 8-12 ore. Îl putem lăsa peste noapte în apa rece.
 
2. Fierbem năutul aproximativ 1 oră, poate chiar 1:30h. Un mic secret pe care doresc să îl dezvălui: dacă doriți un gust interesant și intens, adăugați în apa în care fierbe năutul 1-2 lingurițe de chimen. Acesta îi da un plus de savoare hummusului nostru.

Este bine să încercați năutul cu furculița. Dacă această intră ușor în boaba de năut înseamnă că este fiert bine.
 
 3. Între timp putem spăla ardeii kapia și coace la cuptor sau pe plită. După ce ardei s-au copt pe toate părțile, îi punem într-o oală cu capac și punem peste ei puțină sare pentru a deveni mai zemoși.
 
 4. Pasta de tahini o putem cumpăra din supermarket sau o putem face noi acasă. O să pregătesc în curând o rețetă video despre cum să preparăm tahini.
 
 5. Adăugăm năutul în blender (după ce acesta s-a răcit) sau în robotul de bucătărie și adăugăm restul ingredientelor. Cu cât robotul este mai puternic cu atât hummusul va ieși mai omogen.
 

Reteta video!

 
Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
 

Lipie shaorma din semințe de in – Rețeta Video!

Leave a comment

da da știu . . . ce caută cuvântul shaorma pe un blog dedicat sănătății și nutriției echilibrate?! 🙂
 
Eu am observat că în ultimii ani a început să existe o mare căutare pentru rețete sănătoase – pentru variante reinterpretate. Din acest considerent azi mi-am propus să vă învăț cum putem prepara o variantă de lipie mult mai sănătoasă decât cea tradițională făcută din făină albă. Și poate chiar să învățam să facem o shaorma mai sănătoasă fără sosuri dubioase și bazaconii 🙂
 
Lipia poate fi folosită atât la prepararea unei shaorme cât și folosită ca pâine pentru a întinde diferite pateuri tartinabile.
 
Rețeta este supeeer simplu de preparat!

Ingrediente lipie shaorma:

– 150 g semințe de in
 
– 200ml apă plată caldă

Mod de preparare lipie:

 1. Se macină semințele de in într-o râșniță sau în blender până când le transformăm într-o pulbere fină ca de făină. Apoi transferăm făina într-un bol încăpător;
 
 2. Se adaugă apa caldă peste făina proaspăt măcinată din semințe de in. Se amestecă bine și se lasă aproximativ 5/10 minute până când acestea au absorbit toată apa;
 
 3. Cu ajutorul mâinilor vom transforma aluatul într-o sferă pe care o vom tăia în 4 părți egale;


 
 4. Fiecare parte va fi transformată la rândul ei într-o altă sferă mai mică. Cu ajutorul unui făcăleț vom întinde bine aluatul până ce ajungem la grosimea de lipie dorită; Este important să nu fie nici prea groasă nici prea subțire;
 
 5. Cu ajutorul unui capac sau a unei farfurii vom decupa aluatul într-o formă de lipie perfect rotundă;

 

Coacerea lipiilor

 
 6. Apoi vom presăra lipia cu puțină făină de hrișcă, ovăz sau cocos în cazul celor care vor să mențină rețeta fără gluten; sau cu făină integrală pentru cei care nu țin neapărat la acest lucru;
 
 7. Vom coace lipia într-o tigaie antiaderentă. Nu vom folosi ulei pt că aceasta nu se lipește (în cazul în care nu deținem o tigaie antiaderentă atunci puteți folosi puțin ulei);
 
 8. Coacem lipia timp de 1-2 minute pe fiecare parte – ne vom da seama că este gata atunci când lipia devine mai închisă la culoare.
 
 9. Vom prepara 4-5 lipii din cantitățile menționate mai sus.

 
 Poftă bună!

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

 

Înghețată de mango homemade – doar 2 ingrediente – Rețeta video!

Leave a comment

 

Vară = soare, veselie și … înghețată din belșug 😛

 
Dacă ar fi să ne luăm după datele calendaristice – vara ar fi aproape pe sfârșite. Dacă luăm în calcul schimbările climatice – atunci ne vom da seama că suntem probabil abia pe la jumătatea sezonului. Am observat că anotimpurile s-au decalat și cu siguranță luna septembrie va fi una călduroasă  – tocmai potrivită pentru a consuma înghețată din plin ♥♥♥ 

Ce doresc eu prin prezentarea acestei rețete?

Să vă inspir și să vă demonstrez că putem prepara singuri, în propria casă, rețete simple, rapide, delicioase și muuult mai sănătoase! Putem prepara în casă  – o înghețată la fel de delicioasă ca cea din comerț, dar fără coloranți și aditivi care ne periclitează sănătatea.

Ingrediente înghețată:

– 2 banane coapte bine bine
 
– 1 mango  

Mod de preparare înghețată:

 
Tăiem în bucățele ingredientele mai sus menționate și le punem la congelator într-o pungă resigilabilă pentru minim 8 ore.
 
Apoi le introducem în blender și le mixam pentru aproximativ 1 minut.
 

 

Și gataaaaa – înghețata noastră este perfectă pentru a fi savurată într-o zi calduroasă! Mai multe detalii în video!

 

Pentru a obține această înghețată cremoasă – eu am folosit blenderul Perfect Smoothie! Mai multe detalii despre acesta găsiți aici!
 

 

Este un ajutor desarvasit în bucătăria mea. Mă ajută in prepararea laptelui vegetal, untului de arahide / migdale , tahinni, branzica de caju, înghețată si smoothies. Sincer poți să prepari orice în el!

 

Daca Perfect Smoothie te-a convins si pe tine – atunci te anunt cu drag ca prin intermediul dolce far verde – poti primi un discount de 5% la achizitionarea acestui minunat aparat! Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati urmatorul link si sa introduceti la detalii codul dolcefarverde 🙂

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Iaurt de cocos homemade – Reteta Video!

Leave a comment

Sunt deja câțiva ani buni de când nu mai consum iaurt de origine animală. Sunt de luat în seamă mai multe considerente în ceea ce privește decizia mea; cert este că nu am fost niciodată mare fan al iaurtului din lapte de vacă.
 
În acest articol vreau să vorbim despre o variantă diferită de iaurt, o variantă pe care o poți prepara și tu  acasă – simplu și rapid!  

Cine poate consuma acest iaurt vegetal de cocos? 

 – cei care au intoleranță la lactoză;
 
– veganii;
 
– cei care doresc să consume o variantă de iaurt vegetal fără bazaconii 🙂
 
Din fericire, au început să apară și pe meleagurile noastre, nucile de cocos tinere aduse tocmai din Thailanda! Mă bucur tare mult pentru că acum am ocazia să mă bucur de apa delicioasă din interiorul nucii de cocos iar apoi pot folosi pulpa ei pentru a crea un iaurt absolut delicios, hrănitor și sănătos!
 
Este foarte simplu de preparat imediat ce înveți câteva mici secrete. Sunt sigură că acum tu citești aceste rânduri tocmai pentru ați satisface această curiozitate .  .  .  pentru a afla micile mele secrete 🙂 Cel putin asa sper 😛 

 

Putem prepara iaurtul în 2 modalități:

 1. Iaurt fermentat (acrișor) cu ajutorul probioticelor;
 
 2. Iaurt dulce cu ajutorul unui îndulcitor natural (în cazul meu – curmale). 

1. Ingrediente iaurt fermentat: 

– pulpă de la 1 nucă de cocos tânără adică aproximativ 150g (atenție – depinde cât de tânără este nuca);
 
– 100ml apa. Putem folosi fie apa din interiorul nucii de cocos, fie apa plată;
 
– 1 pastilă probiotice (eu am folosit marca Jarro Dophilus) .

2. Ingrediente iaurt dulce:

 

– pulpa de la 1 nucă de cocos tânără adică aproximativ 150g (atenție că depinde cât de tânără este nuca). Unele nuci au o pulpă mai groasă și mai cremoasă!
 
– 100ml apa. Putem folosi fie apa din interiorul nucii de cocos, fie apa plată;
 
– 1 curmală medjool (3 curmale normale).

 Mod de preparare – Variantă 1 – Vezi Video!

 
– Se sparge nuca de cocos tânără
 
– Se vărsa apa din interior
 
– Apoi extragem pulpa din interiorul nucii
 
– Mixam în blender pulpa împreună cu apa
 
– Odată ce au ajuns la consistența creamoasă dorită – transferăm conținutul într-un recipient de sticlă și adăugăm 1 pastilă de probiotice. Amestecăm bine și lăsăm la temperatura camerei timp de 12 ore. Mai verificăm din când în când pentru a testa gustul și consistența. Apoi transferăm iaurtul la frigider pentru depozitare. Acesta va rezista cam maxim 1 saptamana la rece!

 
 Mod de preparare-Variantă 2 – Vezi Video!

 
– Se sparge nuca de cocos tânără
 
– Se vărsa apa din interior
 
– Apoi extragem pulpă din interiorul nucii
 
– Mixam pulpa în blender  împreună cu apa și 1-2 curmale
 
 După aproximativ 1 minut de mixare – iaurtul nostru este gata! Putem să îl folosim împreună cu fructe de sezon sau cu fulgi de ovăz!

 

Pentru a obține un iaurt cât mai cremos – eu am folosit blenderul Perfect Smoothie! Mai multe detalii despre acesta găsiți aici!
 

Este un ajutor desarvasit în bucătăria mea. Poți prepara cu ajutorul acestuia: lapte vegetal, unt de arahide / migdale , tahinni, branzica de caju, înghețată si smoothies . . . sincer poți să prepari orice în el ca și într-un blender mult mai scump!

 

Daca retetele mele preparate cu ajutorul lui Perfect Smoothie te-au convins si pe tine – atunci te anunt cu drag ca prin intermediul dolce far verde – poti primi un discount de 5% la achizitionarea acestui minunat aparat! Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati urmatorul link si sa introduceti la detalii codul “dolcefarverde” 🙂

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce far verde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Detox cu sucuri – Detox Delivery Romania

Leave a comment

Dacă îmi urmărești blogul – atunci cu siguranță știi că aceasta nu este primul meu detox cu sucuri. Există un articol pe care l-am scris cu ceva timp în urmă în care prezentam  prima mea experiență cu acest tip de detox – când practic nu mănânci nimic solid ci bei doar lichide! Dacă nu ați avut ocazia să citiți articolul – atunci îl atașez aici! Este cumva un ghid pentru începatori 🙂

Modul expert!

Acum sunt la a 2 a încercare – am trecut la modul expert 🙂 prin intermediul echipei Detox Delivery România!

De ce spun modul expert? … pentru că lucrurile sunt mult mai bine organizate față de cum am reușit eu în trecut să mi le stabilesc.

Am descoperit o echipă frumoasă care furnizează servicii de calitate. Și recunosc că am rămas impresionată de profesionalismul și promptitudinea lor. Sucurile sunt presate la rece în ziua respectivă sau cel mult cu 1 zi înainte și livrate la tine acasă sau la birou … sunt livrate la botul calului  🙂

Ce trebuie să faci tu?! Doar să te setezi mental pentru că de restul se ocupă echipa Detox Delivery.

 

Exista 3 tipuri de programe detox:

– Program Detox de 1 zi pentru un restart săptămânal

– Program Detox de 3 zile pentru o vitaminizare și o detoxifiere ușoară

– Un program Detox de 5 zile pentru o detoxifiere profundă și o pierdere în greutate

Practic ce se întâmplă?! … tu vei primi zilnic câte 5 sucuri a câte 450ml fiecare … practic 2.3 litri de lichide/zi! Eu am urmat acest detox timp de 5 zile, am primit în fiecare zi sucuri diferite cuprinzand e temă și o culoare specifică.
 
Încă prepararea acestor minunate sucuri se folosesc fructe și legume de SEZON. Am primit sucuri preparate din pepene galben, pepene roșu, caise, frunze multe verzi etc. Si chiar daca te gandesti ca unele combinatii par ciudate – nu am avut absolut nici o problema digestiva! Nici o balonare! Nici o indigestie! Totul a fost perfect ♥♥♥

Day 1: Regenerare verde

 

 

Programul este foarte bine gândit pentru a îți ține de foame pe tot parcursul zilei. Deși în anumite momente ale zilei am simțit foame – am băut apă, ceai și limonadă și a trecut. Este foarte importantă setarea mentală. Cât de mult îți dorești să faci acest lucru?

Sucurile din ziua nr 1 sunt toate de culoare verde! Ceea ce înseamnă hrănirea tuturor celulelor cu multă clorofilă. Multă clorofilă înseamnă oxigenarea profundă a sângelui și organelor. Acest lucru se simte de la prima sticlă consumată! 

Chiar dacă gustul nu este cel mai atrăgător – efectele sunt super cool. Simți cum îți încarci organismul cu energie!

Day 2: Immunity

 Ziua nr 2 a fost chiar ușoară datorită sucurilor absolut amazing – dulci și colorate! Am simțit foarte puțină foame 🙂 Mi-au plăcut combinațiile cu pepepe, ananas și sfeclă!

Day 3: Energy

 

Salată la sticlă 🙂

Gustul chiar este foarte bun.

Recunosc că eu consum zilnic salate ce conțin ingredientele mai jos menționate, dar nu am încercat niciodată până acum să le storc și să creez un suc din roșii, ardei, dovlecel și avocado. Chiar a fost super interesantă experiența! Cred că o să îmi fac și eu acasă. Este un înlocuitor de masă foarte bun atunci când ești pe grabă!
 
În ziua 3 mi-am dat seama că burtica și colonul sunt muuuult mai ușoare! Am reușit să susțin 1 oră de yoga – like never before! Deși eram “nemâncata” de 3 zile – totusi am reușit să îmi răsucesc corpul foarte ușor în pozițiile absolut necruțătoare si chinuitoare de yoga 🙂

 

Primele 3 zile reprezinta un prag mental important. Daca reusesti sa treci de acestea … atunci vei putea continua cu urmatoarele 2 zile.

Day 4: Green Power

 

În ziua 4 revenim din nou la culoarea verde! De menționat este că nu sunt aceeleasi combinații din prima zi. Sucul verde din ziua 4 este super bun-delicios! Un boost de energie pentru organism! Combinații de fructe și legume care te energizează și te reîmprospătează!
 
Ziua 5  – SURPRIZĂ – va las pe voi să descoperiți – este o super mega supriza. Pot să va dau un indiciu: Aloe vera + caise – O nebunie!!!!

 

Concluzii:

 

 Gândește-te în felul următor …
 
– îți place să lucrezi peste program? NU
 
– îți place să lucrezi la mai multe proiecte în aceelasi timp? NU
 
– îți place să lucrezi încontinuu? NU

 

-ți-ar plăcea o vacanță lungă și odihnitoare? DA 🙂
   
Ehhh – Gândește-te că nici sistemului tău digestiv – nu îi place să lucreze peste program și că simte nevoia de o vacanță din când în când!
Ce am observat în prima fază a detoxului – este că somnul meu a fost mult mai profund și mai odihnitor ca de obicei! Explicația este simplă – organismul nu și-a mai îndreptată atenția către digestie – cum o face de obicei după fiecare masă solidă. Prin urmare a intrat în vacanță și mi-a permis și mie un somn decent!
Al doilea lucru pe care l-am observat  -este că deși nu am mâncat nimic – am avut energie destulă pentru a duce la capăt sarcinile zilnice.

Nu mi-a fost somn pe parcursul zilei, nu m-am simțit obosită în nici un fel. Ce-i drept seara am adormit la o oră indecentă aș putea spune – pe la 22:30 🙂 Iar dimineață m-am trezit plină de energie odată cu găinile și cocoșii 🙂

 

Nu am suferit dureri de cap, oboseală, leșinuri, amețeală, vomă, diaree sau crampe abdominale sau așa cum am citit prin testimonialele altor persoane.

Sunteți gata să vă simțiți mai bine, să aveți mai multă energie, să dormiți mai profund, să respirați mai liber, să vă gândiți mai clar și să vă simțiți mai vibranți?

Dacă ești hotărât/ă, poți contacta echipă Detox Delivery și cu ajutorul codului “dolce far verde” vei primi un discount de 10%!
 
 Vă pup și vă urez succes!

 

Sarmale de post în foi de viță de vie!

Leave a comment

Cu toții apreciem sarmalele bune și gustoase pregătite ca la mama acasă. Cu toții le apreciem mai ales în perioada sărbătorilor, când masa nu este o simplă masă, aceasta reprezentând mai degrabă o scuză pentru a petrece momente pline de dragoste împreună cu cei dragi. Și cum altcumva să îți demonstrezi dragostea față de ceilalți dacă nu prin intermediul unui preparat delicios pregătit cu multă răbdare și drag.
 
Vom folosi ingrediente integrale și sănătoase pentru a demonstra respectul și devotamentul nostru față de cei dragi nouă.
 
Așadar, sarmalele prezentate mai jos sunt de viță nobilă 🙂 Get it?? Viță! Nobilă! Hihihihih înțelegeți voi 🙂

Ingrediente 25 de sarmale de post:

– 25 de frunze proaspete de viță de vie
 
– 100g orez integral sau brun
 
– 400g ciuperci pleurotus sau champinion
 
– o legătură pătrunjel
 
– o legătură mărar
 
– 1 ceapă albă mare
 
– 1 cană suc de tomate homemade
 
– o lingură cimbru uscat
 
– o lingură oregano uscat
 
– 1 lingură ulei presat la rece (nu rafinat)
 
– sare și piper după gust

 

Mod de preparare sarmale:

 1. Fierbem orezul integral (brun). Acesta fierbe în aproximativ 30 minute;
 
 2. Tăiem ciupercile și ceapa în cubulețe mici;
 
 3. Punem ciupercile într-o oală împreună cu ceapa tăiată mărunt și le “călim” în propriul suc al ciupercilor. Nu adăugăm apa sau ulei;
 
 4. Atunci când apa ciupercilor a scăzut, adăugăm orezul fiert și amestecăm bine bine;
 
 5. După aproximativ 5 minute adăugăm uleiul, mărarul, pătrunjelul, condimentele. Apoi lăsăm la infuzat toate aromele, iar după alte 5 minute oprim aragazul;
 
 6. Fierbem separat puțină apa într-o oală mică. Introducem frunzele de viță de vie timp de 5 secunde în apa clocotită. Acest pas este foarte important pentru a face frunzele moi și maleabile;

Am ajuns la parte FUN 🙂

 
 7.  Montăm sarmalele în foile de viță. Apoi este necesar să le mai fierbem puțin. Așadar trecem la pasul 8;
 
 8. Tăiem puțină varză albă proaspătă, pe care o vom așeza ca prim strat pe fundul oalei. După ce am creat un strat de 2 cm de varză – așezăm frumos sarmalele în oală, adăugăm sucul de tomate. Dacă nu aveți in debara suc de tomate, puteți folosi roșii proaspete mixate în blender și transformate în suc(piure). Mai adăugăm o cană de apă și dăm la fiert timp de 1 oră.
 
 Apoi tot ceea ce TREBUIE să faceți – este să LE MÂNCAȚI împreună cu CEI DRAGI 🙂
 
 Vă urez poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Paste din fasole neagră cu sos de usturoi și sparanghel!

Leave a comment

 

Am acceptat provocarea lansată de Cămara grecească – de a testa un ulei de măsline 100% natural și 100% grecesc. Pentru mine este foarte importantă calitatea produselor folosite în bucătărie. Uneori poate sunt exagerată în alegerea produselor – dar este important ce tip de carburant folosesc și introduc în această masinărie numită organimul uman. Cu cât este mai calitativ carburantul – cu atât va performa mai bine ♥♥♥
 
Această rețetă este putin mai specială, am ales să înlocuiesc pastele tradiționale făcute din făină de grâu cu cele făcute din . . . fasoleeeee 🙂
 
Dap dap! Ai citit bine … paste făcute din fasole neagră! By the way – daca te decizi sa le incerci sunt super interesante la gust. De asemenea acestea sunt gluten free!

 Ingrediente:

– 150g paste fasole neagră
 
– 1 buchet de sparanghel găsit la ofertă in piață 🙂
 
– 4 căței usturoi românesc
 
– 2 fire ceapă verde
 
– 2 linguri ulei de măsline extravirgin

 

– sare si oregano

 

 Mod de preparare paste din fasole:

 1. Punem pastele la fiert timp de 5-10 minute sau conform specificatiilor de pe ambalaj.

Un truc pe care vi-l pot împărtăși – este că dacă fierbeți pastele într-o bază făcută din “supă de legume” și nu în apă simplă, acestea vor fi muuuult mai gustoase!

Adică mai simplu spus, fierbeți 1 morcov, 1 ceapă și 1 țelină în apă. Apoi scoateți legumele (le puteți folosi la o mâncărică) și folosiți “supa clara de legume” pentru fiert pastele. O să simțiți diferența 🙂
 
 2. Tăiem ceapa și usturoiul mici mici, le introducem într-o tigaie în care am adăugat deja un strop de apa. Recomandarea mea este să nu folosiți ulei pentru călirea legumelor. Acesta devine toxic la temperaturi înalte. Vă voi explica imediat cum am folosit eu uleiul de măsline.
 
 3. După ce usturoiul și ceapa au început să se “călească”, adăugăm puțină sare și oregano. Apoi adăugăm și pastele cu puțin din apa în care au fiert. Le lăsăm la infuzat cam aproximativ 5 minute 🙂 Dacă simțiți că necesită un gust mai intens de usturoi – puteți să mai adăugați câțiva căței.

Mod de preparare sparanghel:

 4. Sparanghelul l-am preparat separat. L-am spălat, l-am curățat și l-am pus în oala de gătit la aburi. Voi puteți să alegeți și varianta de fierbere / călire în apa. Atenție, atunci când sparanghelul ajunge la culoarea verde intens (aprox 10 min) – atunci este momentul când ar trebui să îl scoateți. El va fi perfect – putin crocant (nici prea mult, nici prea puțin fiert). Nu am adăugat nimic peste el (sare, piper, condimente) deoarece acesta are oricum o aromă puternică!

 5. După ce pastele și sparanghelul sunt gata, le luați de pe foc și le lăsați la răcit 5-10 min. Acum este momentul în care doriți să adăugați uleiul de măsline pentru extra gust și savoare. Uleiul își va păstra proprietățile și savoarea!

Momentul uleiului de masline

Eu, cu timpul, am început să recunosc un ulei de calitate după miros, culoare și gust. Am avut ocazia să merg în Grecia și Italia de câteva ori și să testez uleiuri presate la rece de către localnici. Diferența între ceea ce găsim în supermarketurile din România și ce este de fapt un ulei de măsline extravirgin este incredibil de mare.

Ceea ce va pot spune este ca – acest ulei de măsline extravirgin de la Cămara Grecească este ceea ce trebuie! Are o aromă delicată de măsline, o culoare verde-gălbui intens așa cum ar trebui să aibă un ulei de calitate. Sticla este de culoare închisă – altă modalitate de a recunoaște un ulei de calitate superioară. Testați și verificați diferența!

Deci adăugați 1-2 linguri de ulei și amestecați până ce toate pastele sunt acoperite de un strat subtil cu aromă de măsline 🙂
 
 Asamblarea farfuriei devine o joacă atunci când ai ingredientele potrivite!
 
 Vă urez poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

 

 

Supă de roșii – Gazpacho! Rețeta Video!

Leave a comment

 

Gazpacho este o supă raw de roșii, consumată de obicei în perioada verii. Este provenită din zona Andalusia – Spania! Este o rețetă ce devine din ce în ce mai populară,  perfectă pentru zilele călduroase de vară sau atunci când dorim să mâncăm ceva ușor și răcoritor!
 
Gustul de gazpacho diferă de supa noastră tradițională de roșii, acesta conține și câteva ingrediente mai deosebite! 

Supa se consumă raw / crudă! Ce înseamnă asta?

Înseamnă că nu o vom prepară termic, nu o vom supune la temperaturi înalte, astfel încât toți nutrienții vor rămâne intacți. Iar noi ne putem bucura atât de gust dar și de efectele ei benefice.
 
Printre ingredientele incluse în rețeta tradițională de gazpacho regăsim și pâinea albă. Eu am eliminat-o din considerente de sănătate. Supa este absolut delicioasă, ușor de preparat și gustul este inconfundabil, în special când folosim roșii românești de sezon.
 
Vă recomand să încercați măcar 1 dată – o să vă îndrăgostiți pe loc. Dacă folosiți busuioc proaspăt – credeți-mă . . .  o să deveniți dependenți de această aromă intensă și racoroasă!  

Ingrediente supa gazpacho:

 
– 500g roșii cherry sau roșii normale românești (dacă sunt în sezon)
 
– lapte de caju sau migdale 150g
 
– 1 ardei mare kapia
 
– 3 – 4 căței de usturoi românesc
 
– un vârf de ghimbir proaspăt
 
– 1 lingură ulei de măsline presat la rece
 
– 1 lingură busuioc uscat sau câteva frunze de busuioc proaspăt
 
– un praf de sare și piper
 
– 2 roșii uscate (opțional) – dar la gust se va simți diferența

 

– adăugați și puțină apa pentru omogenizarea mai ușoară a ingredientelor
   

Mod de preparare supa gazpacho:

 
 Se introduc toate ingredientele în blender și vrum vrum (aproximativ 30 / 40 secunde) până ce supa noastră căpăta o textură omogenă și cremoasă. Cantitatea de apa adăugată va depinde foarte mult și de cât de zemoase sunt roșiile. Va recomand să adăugați apa treptat pentru a ajunge la consistența dorită.
 
Mie personal îmi place foarte mult acesta supă. Este o variantă super ușoară și racoroasă!
 
Acum nu va rămâne decât să o savurați … in a hot summer day !

 

Pentru prepararea supei eu am folosit blenderul Perfect Smoothie! Mai multe detalii despre acesta găsiți aici!

Eu l-am pus la treabă și trebuie să recunosc a trecut toate testele! Am preparat supe, smoothies, lapte de migdale și cocos, înghețată, iaurt de cocos, unt de arahide si tahini!

 

Daca esti interesat  – prin intermediul dolce far verde poti primi un discount de 5% la achizitionarea acestui minunat aparat! Tot ceea ce trebuie sa faci este sa accesezi urmatorul link si sa introduceti la detalii codul dolcefarverde 🙂

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

“Branzică” de caju homemade – Reteta video!

Leave a comment

Suspinul tuturor veganilor și omnivorilor – Brânză! Cu toții știm cât de adictiv este gustul de brânză și cât de greu este să renunți la el(chiar și pentru o perioadă scurtă de timp). Și chiar și atunci când ai renunțat – tot mai poftești din când în când la un sandwich delicios pe care să întinzi o brânză delicioasă și cremoasă! Știu Știu! Amintirile pe care le ai din copilărie mâncând un sandwich cu brânzică sunt foarte prețioase și de aceea găsim foarte greu în a renunța!
 
Dacă crezi că este imposibil să reproduci gustul de brânză chiar în bucătăria ta – iaca totuși există un înlocuitor 1 la 1 cu gustul de brânză tartinabilă. Este homemade! Este făcută din ingrediente naturale! Necesită foarte puțin timp de preparare. Am testat pe cei apropiați – și toți și-au dat ok-ul. Are gust de brânzăăăă!

Ingrediente branzica de caju:

 
– 100g caju hidratat
 
– zeamă de la 1/2 lămâie
 
– 50 ml apă plată
 
– sare neiodată de salină
 
– 1 legătură mărar
 
– 1 legătură ceapă verde (3 fire)

  

Mod de preparare:

 
Simplu! Adăugăm ingredientele (caju, apă, lămâie și sare) în blender și vrum vrum până ce obținem consistența dorită. Sfatul meu ar fi să adăugați apa treptat pentru a obține o consistență pe placul vostru. Poate o doriti mai cremoasă sau mai puțin cremoasă! Aici las la latitudinea voastră! Voi sunteți stăpânii în casa voastră 🙂
 
Apoi adăugăm mărarul și ceapă verde tăiate mărunt! Amestecăm bine și apoi servim alături de prieteni și familie!

 

 

Pentru a obține această “branzică” cremoasă – eu am folosit blenderul Perfect Smoothie! Mai multe detalii despre acesta găsiți aici!

Este un ajutor desăvarsit în bucătăria mea. Mă ajută în prepararea laptelui vegetal, untului de arahide / migdale , tahinni, branzica de caju, înghețată si smoothies. Sincer poți să prepari orice în el!

Dorești să achiziționezi un blender profi la un preț bun? Atunci intră pe acest site şi poți obține un discount de 5% dacă introduci numele “dolcefarverde” la detalii 🙂

Mult Succes!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

3 idei pentru un mic dejun sănătos – Rețete video!

Leave a comment

Mic dejun-ul – cea mai importantă masă a zilei! Așa s-a tot recomandat de mulți ani încoa’ 🙂 Micul dejun este important pentru a te revitaliza – pentru a îți furniza energie în prima parte a zilei.

Dacă ești genul de persoană care mormăie mult până se trezește dimineața și care trebuie să bea multă cafea pentru a se porni la treaba -atunci poate este cazul să iei în calcul o alimentație mai sănătoasă și un stil de viață mai echilibrat.

Îti recomand una din cele 3 variante propuse mai jos – sunt foarte ușor de preparat și super rapid de digerat 🙂 Furnizează o energie care se menține constantă în prima parte a zilei.
 
Fiecare dintre noi poate alege una din cele 3 variante de mic dejun mai jos prezentate, toate sunt la fel de sănătoase și sățioase! Testate și confirmate! 🙂
 
Desigur rețetele pot fi folosite atât ca desert sau chiar după un antrenament la sală!

 

Mic dejun 1 – Cartof dulce cu lapte de caju

 

Ingrediente

 

– 1 cartof dulce mediu

 

– 3- 4 linguri fulgi ovăz

 

– 1 lingura stafide si goji
 
-150ml lapte caju homemade
 
-1/2 linguriță scorțișoară

 

Mic dejun 2 – Înghețată banană și zmeură

Ingrediente

 

-2 banane congelate
 
– 150g zmeură congelată
 
– un praf de vanilie (nu folosim esența de vanilie)
 
– alune de pădure, mei expandat, cacao nibs, fulgi de cocos și flori comestibile pentru ornat

 

Mic dejun 3 – Mad Hulk Smoothie

Ingrediente

 

– 1 mână de spanac (eu am folosit spanac românesc)
 
– 2 banane
 
– jumătate de avocado
 
– 2 curmale medjool (sunt mai dulci si mai cremoase)
 
– pudră proteică (opțional) – eu folosesc această variantă Planet BIO

 

– 200g lapte caju/migdale homemade

 

Retetele 2 si 3 au fost preparate cu ajutorul blenderului

Perfect Smoothie


Este un blender de viteză mare – personal sunt foarte mulțumită de el. Îmi ușurează foarte mult treaba în bucătărie. Rețetele de înghețată sunt foarte ușor de obținut cu ajutorul lui Perfect Smoothie fără a adauga apă sau alte lichide. Textura rezultată este una de înghețată cumpărată la magazin. Gustul este absolut DEMENȚIAL!
 
De asemenea veți observa cât de ușor este să obțineți creme, supe creme și smoothie-uri super smooth la blenderul Perfect Smoothie! Ceea ce m-a impresionat la el este ca – desi se comporta ca un blender profesional – pretul este super avantajos!

Daca doriti sa achizitionati blenderul – prin intermediul dolce far verde – primiti si un discount de 5%! Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati urmatorul link si sa introduceti la detalii codul “dolcefarverde” 🙂

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se par reţetele :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Mod de preparare – Vezi Video ♥♥♥

 

 

Gem de chia cu fructe de pădure! Rețetă video!

Leave a comment

Toți am crescut cu gemul acela bun de tot preparat de mama sau de bunicuța! Melancolie numai când te gândești la gustul acela perfect de fructe super dulci și zemoase gata să fie presarate pe o clătită pufoasă sau pe felie de pâine unsă cu unt. Nu-i așa? Știu! Știu! 🙂
 
Problema este că acel gem, din păcate, este plin de zahăr! În funcție de rețetă, putem pune chiar mai mult zahăr decât fruct ca să îl conservăm peste iarnă! Spun din păcate . . . pentru că gemul la gust este foarte bun, dar pentru sănătate este un dezastru!

 

În plus, prin fierbere fructele își pierd o mare parte din proprietăți, vitamine și minerale. Așadar versiunea mea este una raw – adică fără preparare termică! În acest fel fructele își vor păstra beneficiile miraculoase!
 
Asa ca … vin catre voi cu o nouă opțiune, mult mai sănătoasă pe care o putem prepara în 5-10 minute. Ingrediente simple și sănătoase! Gemul raw de chia cu fructe de padure nu se conservă peste iarnă ca varianta convențională de gem.  Acesta rezistă 1 saptamană la frigider!

Ingrediente gem chia:  

-100g afine congelate
 
-100g zmeură congelată
 
-40g semințe chia
 
-2 linguri nectar de cocos organic(eu am folosit această variantă care mi se pare absolut minunată). Voi puteți să folosiți îndulcitorul preferat: sirop de arțar sau sirop de curmale – ar fi variantele mai sănătoase.

Mod de preparare:

Se lasă fructele la temperatura camerei timp de 1 oră pentru a se decongela. Apoi se pune peste fructe nectarul de cocos și semințele de chia. Se amestecă bine și se lasă 5 minute ca semințele de chia să se umfle și să absoarbă zeamă fructelor.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
 

 Rețetă video

Paste dovlecel cu pesto de leurdă!

Leave a comment

Nu aș fi crezut niciodată că o să îmi placă atât de mult pastele din dovlecel crud (raw)! Sincer nu sunt mare fan dovlecel, dar combinația de mai jos, trebuie să recunosc, merge la fix!
 
Eu am observat un lucru – atunci când mănânc alimente crude (raw)mă simt mult mai bine, mai energică, mai pozitivă! Din păcate pastele din făină albă sau integrală – după consum îmi provoacă o stare de somnolență cruntă!
 
Adică, mai exact, după o porție de paste tradiționale – nu mai sunt în stare de nimic – ba da . . . sunt în stare de somnolență 🙂 Nu mai am chef să muncesc, nu mai am chef să fac sport, parcă aș lenevi încontinuu!

Explicația o știu – este simplă! Aproape toată energia organismului se îndreaptă către digestia mâncării. Este un proces de digestie îngreunat și datorită glutenului (proteină din grâu) cu care organismul se luptă în a-l transforma într-o formă mai ușor de digerat.
 
Din acest considerent, eu am ales această variantă mult mai simplă, sănătoasă și mai bogata nutrițional!

Ingrediente paste dovlecel:

 
-hehehe nu aș fi crezut niciodată că o să specific la ingrediente doar un singur aliment: 1 dovlecel crud sau puteti sa alegeti un zucchini 🙂
 
 Ingrediente pesto leurdă – click aici pentru rețetă!
 
Ne trebuie un spiralizator pentru a da forma dovlecelului cât mai asemenatoare cu cea a pastelor. Dacă nu deținem un spiralizator, putem să răzuim dovlecelul prin răzătoarea mare!


 

Și acum nu rămâne decât să le amestecăm și gata!!
 
Mai simplu de atât nu se poate! O să va lingeți pe degete 🙂

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Drob de post cu ciuperci pleurotus și hriscă!

Leave a comment

Drobul de post este o opțiune mai ușoară și mai ușor digerabilă decât varianta tradițională care conține foarte multă proteină și grăsime animală. Drobul de post (vegan) este super bun la gust și puteți să vă jucați cu ingredientele și cantitățile astfel încât să rezulte un produs finit pe gustul vostru.
 
Mie îmi place foarte mult această variantă cu ciuperci care a fost testată pe familie și prieteni 🙂 Am feedback pozitiv hehehhehe 🙂
 
Așadar chiar dacă nu tineti post sau nu sunteți vegani, eu totuși va îndemn cu toată încrederea să încercați aceasta variantă.

 

Poate doriti să mancati putin mai usor de sarbatori sau pur si simplu să mai diversificati meniul alimentar de zi cu zi – drobul cu ciuperci este o variantă super ușor de preparat și foarte ușor de digerat! 🙂

Ingrediente drob:

– 500g ciuperci pleurotus

 

– 150g ciuperci champinion
 
– 2 morcovi medii
 
– 4 linguri hrișcă coaptă (variantă maro)
 
– 1 ceapă roșie medie
 
– 2 legături mărar
 
– 1 legătură mare pătrunjel
 
– 3 legături mari de ceapă verde
 
– 2 legături de usturoi verde
 
– 2 linguri cu vârf de făină integrală
 
– 1 lingură cimbru uscat
 
– sare neiodată de salină după gust


 
 Mod de preparare drob:

 
 1. Lăsăm în prealabil hrișca la hidratat in apa rece timp de 1 oră  – pentru a se umfla;
 
 2. Spălam și tăiem ciupercile pleurotus si champinion în bucăți micuțe
 
 3. Punem ciupercile într-o oală sau tigaie încăpătoare și le lăsăm 5-7 minute la foc mediu (până apa din ciuperci începe să scadă ). Putem adauga un praf de sare;
 
 4. Tăiem mărunt morcovul și ceapa sau le dăm prin robotul de bucătărie astfel încât să le aducem la o dimensiune mică.
 
 5. Adăugăm morcovul și ceapa peste ciuperci și mai lăsăm pe foc încă 10 minute – până ce  apa este complet eliminată. Stingem aragazul și adăugăm hrișcă hidratata;
 
 6. Tăiem mărunt usturoiul, mărarul și pătrunjelul;
 
 7. Adăugăm făina și toată verdeața peste toată compoziția și începem să amestecăm.

Aproape gata!  

 8. Mai adăugăm sare peste toată compoziția și amestecăm bine bine
 
 9. Introducem toată compoziția într-o tavă de chec pe care o tapetăm cu foaie de copt
 
 10. Dăm la cuptor pentru 45 de minute

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Pesto din leurdă și avocado!

Leave a comment

A apărut leurda! Yeyyyyy
 
În sfârșit ne putem bucura de gustul intens și minunat de usturoi. Leurda este o minune pe pământ! Dacă nu ai mai încercat până acum – trebuie neapărat să faci un drum până la piață și să cumperi o legătură de leurdă! Este o plantă sălbatică plină de nutrienți!
 
Leurda ne întărește sistemul imunitar bulversat de toate schimbările climatice din ultima perioadă și ne ajută să ne ferim de viruși și bacterii.
 
Putem să o includem în salate sau sub formă de pesto, așa cum am făcut eu în rețeta de mai jos 🙂

Ingrediente pesto leurdă:

-1 avocado
 
-10 fire leurdă proaspătă
 
-100g caju hidratat
 
-sare neiodata
 
-suc de la 1/2 lămâie
 
-1 lingură ulei măsline extravirgin presat la rece

Mod de preparare pesto leurdă:

 Mai simplu de atât nici că se poate!
 
 1. Hidratam caju-ul pentru 4 ore
 
 2. Introducem caju-ul, avocado, leurda, uleiul, lămâia și un praf de sare în blender sau în robotul de bucătărie
 
 3. Mixam până ce totul devine o pastă cu o textură cremoasă
 
 4. Întindem pasta fie pe o felie de pâine integrală sau pe o porție de spaghete  – pentru retetă click pe poză!

Vă urez poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

5 smoothies pentru a înlocui micul dejun – Reteta Video

Leave a comment

Știu că suntem în secolul vitezei! Știu . . . pentru că și eu sunt mereu în viteză! De foarte multe ori mă surprind că am atâtea de făcut și mereu trebuie să mă grăbesc. Uneori trebuie să fac totul pe grabă ca să pot să le termin pe toate în timp util! Uneori pun frână – încerc să mă opresc – să fac lucrurile treptat. Alteori pur și simplu nu se poate! Și în acest sens, unul din lucrurile care mă ajută – este să îmi prepar un mic dejun rapid – care îmi va susține energia în prima parte a zilei.

Micul dejun este un smoothieeeeee! Acest smoothie este compus din fructe și legume. Vin în ajutorul vostru cu 5 idei de smoothies pentru 5 zile lucrătoare în care viteza luminii este mic copil pe lângă timpul de preparare al smoothie-ului 🙂

Ajutorul din bucatarie

Pentru a prepara smoothie-urile mult mai rapid – am un ajutor in bucatarie – Blenderul Perfect Smoothie G21! care este echipat cu un recipient 100% fără BPA cu un volum de 2,5 litri. Acesta este realizat dintr-un material sigur și durabil – Copoliester Tritan, care este adecvat pentru a fi utilizat împreună cu alimente calde sau reci. Materialul din care este realizat recipientul nu absoarbe mirosul sau gustul alimentelor, putând fi astfel utilizat pentru prepararea supelor și sosurilor în casă fără nicio grijă.

Daca doriti sa achizitionati blenderul – prin intermediul dolce far verde – primiti si un discount de 5%! Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati urmatorul link si sa introduceti la detalii codul “dolcefarverde” 🙂

Daca sunteti interesati sa aflati mai multe detalii despre blender puteti sa accesati acest link.

Smoothie nr 1 – Sunrise Orange

-2 portocale
 
-2 morcovi medii
 
-1/2 mango
 
-un vârf de linguriță pudră de turmeric
 
-50ml apa plată

Smoothie nr 2 – Enjoy the Sunshine

-1/2 mango
 
-200g ananas
 
-1 măr verde dulce acrișor
 
-100ml  lapte de caju

Smoothie nr 3 – Chocolate banana smoothie

-1 banană coaptă bine
 
-75g iaurt de cocos
 
-1 linguriță unt de migdale sau arahide
 
-1 lingură cacao
 
-1/2 linguriță scorțișoară
 
-150ml lapte caju

Smoothie nr 4 – Purple dream

-150g afine congelate
 
-1 banană coaptă bine
 
-300ml lapte caju
 
-1 lingură îndulcitor: nectar de cocos sau sirop de arțar

Smoothie nr 5 – Green summer

 

-1 mână de baby spanac
 
-2 linguri fulgi ovăz
 
-1 banană
 
-300ml lapte de caju
 
-1 lingură semințe chia

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se par reţetele :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Retetele video le gasiti aici:

 

 

 

Pateu raw vegan din semințe de floarea soarelui

Leave a comment

Tot încercând să testez rețete de pateuri / creme tartinabile gustoase – am descoperit această minunată idee! Pateu din semințe de floarea soarelui! Acest pateu întins pe o felie de pâine, pe un cracker uscat, pe o felie de ardei gras, sau pe un biscuite raw vegan – este absolut delicios! Curcubeu pe cerul gurii 🙂
 
Este o variantă tartinabilă sănătoasă și sincer chiar este simplu de preparat. În aproximativ 5-10 minute ai pateul gata

Ingrediente pateu:

 – 100g semințe crude de floarea soarelui
 
 – 2 morcovi medii
 
 – 4-5 căței usturoi românesc nu chinezesc
 
– 2 fire ceapă verde
 
– sare neiodată
 
– 2 linguri ulei măsline extravirgin sau ulei susan
 
– un fir de țelină Apio (opțional – mie îmi place gustul foarte mult – mi se pare refreshing)

 

 Mod de preparare:

1. Pasul important pe care recomand să nu îl sărim – este să hidratam semințele de floarea soarelui timp de 8 ore sau chiar peste noapte. A doua zi scurgem apa în care s-au hidratat și le introducem în robotul de bucătărie cu lamă S;
 
2. Mixam semințele până ce ajung la consistența de pastă;
 
3. Curățăm morcovii de coajă, îi tăiem în bucățele mai mici și îi introducem și pe ei în robot alături de apio, ceapă verde, usturoi și sare. Vrum vrum până ce toate ingredientele se amestecă foarte bine.
 
4. Spre sfârșit adăugăm și uleiul pentru omogenizarea pateului
 
Asezonati și cu alte condimente dacă simțiți că este necesar – mie mi-a plăcut foarte mult gustul rezultat, așa că nu am mai adăugat nimic.

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Açaí perfect smoothie bowl!

Leave a comment

Am avut ocazia de curând să descopăr savoarea unui delicios açaí smothie bowl! Am fost invitată de către o prietenă la Rio Juice (nu acel Rio din Brazilia ci acela din București :)) unde am degustat pentru prima oară fructul de açaí, mai degrabă combinația minunată a acestuia cu banane + topinguri de cocos și granola.

Deși este iarnă și ai zice că nu îți vine să mănânci un smoothie bowl rece (datorita bananelor si fructului de açaí congelate) – eu l-am mâncat mai încet . . . dar sigur!!! M-am lins pe degete – adică am lins lingura 🙂 Ce să mai . . . am lins bolul cu totul 😛  A fost super bun

Ce este fructul de açaí

Dacă cumva te gândești – oare ce este acest açaí? Te invit să citești următorul articol unde vei descoperi mai multe informații si beneficiile acestui fruct exotic.
 
Și da, recunosc, că peste hotare este foarte la modă acest açaí bowl – dar pe lângă trendul bine meritat, totuși fructul de acai este super plin de vitamine!
 
Intrând în vorba cu Șerban, proprietarul localului, am aflat că pot să îmi cumpăr chiar de la el aceste pliculețe cu piure de açaí congelat. Astfel pot să creez singurică acasă versiunea mea de açaí bowl. Si voi puteti sa faceti la fel. Pliculetele vin tocmai din Brazilia. Fructul este cules la maturitate, blenduit, apoi ambalat si congelat.

My perfect açaí bowl – a iesit minunat.

Ingrediente açaí smoothie:

– 2 banane congelate (bananele trebuiesc decojite și tăiate înainte de a le pune la congelator)
 
– 1 pliculeț acai congelat
 
– 1 lingură mix fructe de pădure congelate (pentru culoare)
 
– pentru toping: goji, fulgi de cocos, cacao nibs, feliuțe de banană
 
– floricelele comestibile frumoase, colorate si parfumate microgreens românia.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Rainbow Salad cu tahini dressing!

Leave a comment

Eu personal consum în fiecare zi câte o salată! Mi-am creat acest obicei  sănătos zic eu prin care consum zilnic o salată enormă din spanac, salată, rucola, morcov, sfeclă, apio, castravete, ardei, ridichi etc!

Chiar dacă este sezonul rece – încerc să consum cât mai multe crudități! De ce? Pentru că mă face să mă simt bine! Am energie! Mă simt fresh! Și îmi întăresc sistemul imunitar prin consumarea alimentelor verzi! Totuși am observat că salata alunecă 🙂 mult mai bine învelită cu un dressing cremos, untos, zemos 🙂
 
Așadar m-am gândit la o super idee de salată! Și mai ales cu un super dressing de salată! Sos de tahini (pastă de susan) colorată cu turmeric și suc de sfeclă! Inspiratia vine de la restaurantul Aubergine centrul vechi!

Ingrediente salată:

– 1 mână de rucola
 
– 1 castravete
 
– 1/2 morcov dat prin răzătoare
 
– 1 ardei kapia roșu
 
– 2 /3 roși cherry 

 

Puteti sa adaugati ingredientele preferate!

Ingrediente dressing:

 – pastă de susan (tahini) – fie cumpărată fie făcută în casă (reteta aici)
 
 – 1 linguriță turmeric pudră
 
 – 4 / 5 linguri de suc de sfeclă (eu am stors o sfeclă la aparatul prin presare la rece)!
 
Se amestecă turmericul și sucul de sfeclă cu sosul de tahini! Simplu și rapid! Voi evident că puteți să alegeți orice altă combinație de crudități pentru a crea salata! Secretul constă în dressing! De asemenea eu am mai adăugat și puțin zeamă de lămâie pentru a mai subția tahini-ul!

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Carrot cake – Tort de morcovi fără zahăr și făină!

Leave a comment

Cui nu îi plac dulciurile?!

Îmi plac dulciurile! Întotdeauna mi-au plăcut! Gustul dulce a fost și rămâne favoritul meu! Cred că pentru majoritatea dintre noi ciocolata și dulciurile sunt în topul preferințelor. Eu încerc să evit tot ceea ce înseamnă dulciuri ambalate sau cumpărate din cofetarii pentru că acestea conțin foarte foarte mult zahăr.

În van . . . să spun că acestea conțin și multe alte prostii, îndulcitori, coloranți, conservanți, potentiatori de aromă!
 
Eu în mare parte am înlocuit dulciurile (cu care am avut o relatie de dependența foarte multă vreme ) cu fructe. Fructe proaspete de sezon preferabil. Micul dejun este în proporție de 90% fructe! Mă trezește! Mă energizează! Fructele mă fac să mă simt super pozitivă! 🙂
 
Fac și excepții – of course – că dehhh sunt și eu om 😛 și de obicei în weekend mai înfulec câte o prăjiturică două – dar de obicei homemade!
 
Am încercat/testat acest tort de morcovi  – un carrot cake mult mai sănătos față de ce găsim în magazin. Nu conține zahăr prelucrat sau făină!

Ingrediente blat carrot cake:

– 110g nuci românești

 

– 2 morcovi medii spre mari
 
– 4 linguri fulgi de cocos uscați
 
– 6 curmale medjool  sau 15 curmale mărime normală
 
– 2 linguri făină de cocos (dacă nu aveți puteți folosi făină din semințe de in)
 
– 1 lingură nucșoară  si scorțișoară ceylon
 
– un vârf de vanilie pudră – nu esența de vanilie
 
– un vârf de sare

Ingrediente cremă:  

– 200g caju
 
– 80g sirop de arțar
 
– 3 linguri mari de lapte de cocos full fat (cremă de cocos) – adică varianta solidă și nu lichidă a laptelui. De obicei o găsim la conservă! Eu în video am înlocuit laptele de cocos cu ulei de cocos extravirgin – merge perfect!

 

– 30ml zeama de lamaie

 

– un praf de vanilie

 

Decor: Flori comestibile Microgreens!

Mod de preparare carrot cake:

 1. Punem caju-ul la hidratat cu 2 ore înainte de a începe prepararea tortului. Dacă uităm acest pas, putem introduce caju-ul în apa caldă timp de 30 minute pentru a accelera hidratarea.

Pentru blat:

 2. Introducem nucile în robotul de bucătărie cu lamă S. Le mixam până ce acestea devin aproape faină.
 
 3. Adăugăm peste nucile mărunțite – curmalele hidratate în prealabil pentru 1 oră, fulgii de cocos, scorțișoara, făină de cocos, vanilia și sarea. Mixam 1 minut pentru a amesteca toate ingredientele si aromele. Dacă este necesar putem adauga și un strop de apă pentru omogenizare. În video menționez faptul că dacă nu hidratăm curmalele în prealabil – atunci este necesar să adaugăm puțină apa pentru a se omogeniza.
 
 4. Dăm morcovii prin răzătoarea mică și îi adăugăm în robotul de bucătărie! Mixam puțin cat să încorporam bine tot conținutul.
 
  5. Mixam mixam până ce totul devine un aluat lipicios. Atunci când îl strângem între degete aceste rămâne “lipit”
 
  6. Așezam conținutul într-o formă de tort – eu am folosit una cu diametrul …Introducem forma de tort la frigider.

Trecem la prepararea cremei de caju!

 6.  Adăugăm caju-ul hidratat în blender alături de laptele cocos, zeama de lamaie, vanilia și siropul de arțar. Mixam bine până ce devine o cremă fină!
 
 7. Scoatem blatul de la rece și turnăm crema pe deasupra. O întindem bine și uniform. Apoi reintroducem tortuletul în congelator pentru 2-3 ore.
 
 Eu nu am mai avut răbdare și l-am scos destul de repede de la congelator.

 

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Chifteluțe vegane din mazăre galbenă și quinoa!

Leave a comment

Îmi place să improvizez, să testez diferite combinații alimentare – dar cel mai mult îmi place atunci când testarea are un final fericit. În acest caz are! A ieșit o combinație delicioasă! Am făcut curat în dulapul cu alimente și am găsit printre altele o pungă de mazăre galbenă și câteva rămășițe de quinoa neagră uitată de foarte mult timp pe raft.  Trebuiau folosite urgent! Erau de prea mult timp uitate. Ce să fac? Ce să fac? Inițial mă gândeam la un piure din mazăre galbenă(am gustat într-un restaurant și mi s-a părut genial gustul). Dar de această dată am zis să încerc ceva mai fancy 🙂
 
Așa au luat naștere  chifteluțele vegane – care vă asigur că merg oricând și oricum. Sunt atât de versatile încât le poți combina fără probleme!
 
Uneori este ok să . . . go with the flow! So i did! 🙂
 
Chifteluțele au ieșit absolut delicioase!  

Ingrediente chifteluțe vegane:

– 250g grame mazăre galbenă
– 70 grame quinoa neagră (are un efect vizual foarte mișto dupa cum se vede in poza)
– 2 morcovi medii
– 2 cepe medii
– doi ardei kapia medii
– 3 linguri de târâțe psyllium (dacă nu aveți – puteți folosi semințe de in râșnite )
– condimente: câte 1 linguriță de busuioc, cimbru, oregano, paprika
– condimentul secret – care va face diferență este chimionul. Adăugați 1 lingură chimion pudră!
– 1 lingură sare de ocnă neiodată

 

 Mod de preparare:

 
Punem separat la fiert mazărea galbenă și quinoa. Atenție este bine să spălăm în câteva ape atât quinoa cât și mazărea înainte de a le pune la fiert. Adăugați în apă puțină sare.
 
Atât mazărea cât și quinoa fierb în aproximativ 30 minute la foc mediu. Este bine să le testați cu furculița ca să observați cât de moi sunt.
 
După ce au fiert le punem în robotul de bucătărie cu lamă S și le mixam puțin dar nu cât să devină piure.
 
Apoi dăm prim răzătoarea mică morcovul și ceapa. Tăiem cubulețe ardeiul kapia.
 
Apoi le amestecăm pe toate împreună cu târâțele de psyllium si condimentele: busuioc, cimbru, oregano, chimionul, paprika și sare de ocnă.

Cu ajutorul mâinilor formăm chifteluțele și le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul trebuie încălzit în prealabil. Introducem tava în cuptor la foc mediu. Mie mi-au ieșit în total 18 chiftele.

 

Vă urez poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!