Latest Posts

Unicorn rainbow noodles!

Leave a comment

Unicorn noodles?

Sunt magnifici atât pentru a atrage atenţia copiilor dar şi a adulţilor pofticioşi!

Unicorn noodles te duce cu gandul la copilarie, la un curcubeu colorat, vesel si animat ca de poveste!

Mod de preparare unicorn noodles:

1. Se pune la fiert aproximativ 1 litru apă. După ce apa a început să fiarbă, stingem focul şi adăugăm pastele din orez sau din faină integrală.

În cazul pastelor integrale – le fierbem timp de 5-7 minute – în funcție de indicațiile de pe pachet.

În cazul pastelor din orez – le lăsăm 5 minute în apă fiartă pentru că acestea să se înmoaie. Nu este necesar să adăugăm ulei sau sare. Pastele nu se lipesc între ele.

 

2. Fierbem un sfert de varză roşie în 500ml apă – timp de 15/20 minute. După ce varza a fiert – separăm pulpa de zeamă. Apa va rămâne colorată în mov. Zeama mov ne va folosi pentru a colora spaghetele.

3. Separăm apa colorată mov în 3 părţi egale:

– prima parte va rămâne mov,

– peste a 2-a parte adăugăm zeamă de la jumătate lămâie, aceasta îşi va schimba culoarea în roz;

– în a 3-a parte adăugăm jumătate linguriţă bicarbonat de sodiu – aceasta se va colora în albastru/verde.

4. Apoi începem colorarea pastelor. Scoatem pastele din apa fiartă, le împărţim în 3 părţi egale şi le scufundăm în cele 3 boluri colorate în mov, roz şi albastru;

Poti să integrezi pastele colorate în mai multe reţete : într-un buddha bowl, sau într-un bol de salată!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Prăjitură de casă fără zahăr și fără făină!

Leave a comment

Mi-am propus cu foarte mult timp în urmă să încerc aceste curmale – Medjool! Auzisem  de ele . . . știam că sunt mari și cărnoase . . . dar nu am avut pană acum ocazia să experimentez exact cum aceste curmale transformă gustul unei prăjituri.

M-am gândit că dacă crema de curmale făcută de mine a avut un impact atât de pozitiv atunci sigur și prăjitura trebuie să iasă demențial. Viteza cu care prăjitura a fost consumată a întrecut orice alt timp record pentru orice altă prăjitură făcută vreodată 🙂
 
SO I Guess . . . că gustul atât de bun se datorează curmalelor Medjool, care în mod cert sunt foarte aromate!

Ingrediente:

 Strat 1:
 
– 80g nuci românești
 
– 2 linguri fulgi de ovăz
 
– pulpa uscată a semințelor de in rămasă de la laptele de in homemade
 
– 5 curmale medjool (adică cam 12 curmale normale)
 
– un vârf linguriță praf de vanilie naturală (nu artificială)
 
– 2 linguri cacao pudră
 
 Strat 2:
 
-4 curmale medjool
 
-un vârf linguriță praf de vanilie naturală
 
-1 lingură cu vârf cacao pudră
 
-1 banană coaptă

   

 
 Mod de preparare:

1. Introducem în robotul de bucatarie nucile și fulgii de ovăz și vrum vrum până ce se mărunțesc fin fin;
2. Adăugăm curmalele, pulpa semințelor de in, vanilia și cacao și vrum vrum până ce totul se omogenizează perfect și căpăta o textură lipicioasă.
3. Introducem conținutul într-o casoletă – eu am folosit o cutie dreptunghiulară de înghețată. Introducem casoleta la congelator pentru 30 minute.

4. Între timp începem să preparăm al 2-lea strat: Introducem curmalele Medjool, banana, cacaoa și vanilia în robotul de bucătărie. Vrum vrum până ce totul se transformă într-o pastă cremoasă! Vanilia naturală este mai scumpă dar se folosește foarte puțină cantitate pentru că este foarte puternic aromată. Evitați esențele de vanilie și rom pentru că sunt pline de chimicale.
5. Scoatem primul strat de la congelator, peste care adăugăm crema dulce delicioasă pe deasupra. Mai introducem prăjiturica pentru 30 min la frigider pentru a se “așeza” bine 🙂

Am ornat prăjiturica cu cacao nibs Planet Bio 🙂
 
Vă urez poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Lapte din semințe de in

Leave a comment

Cel mai ieftin lapte vegetal ever!!! Punga de 100g de semințe de in este 2 lei. Ce poți să îți dorești mai mult decât atât! Semințele de in reprezintă o sursă bogată în omega 3 – chiar mai bogată decât peștele oceanic. Mai multe informații despre surse sănătoase de omega 3 găsești aici.
 
Revenind la oile noastre 🙂 laptele nostru vegetal este super simplu de facut. Și este bun! Atenție . . .  laptele nu rezultă la fel de “subțire” și de alb ca cel de migdale sau cocos. Laptele de in are o textură mai densă.

Ingrediente lapte din semințe de in:

-100g semințe de in
 
-1 litru apă plată
 
-3 linguri miere sau pentru vegani 3 linguri sirop cocos / arțar

 Mod de preparare lapte semințe de in:

 1. Un pas important peste care nu vrem să sărim . . . este necesar să hidratam semințele de in cu cel puțin 8 ore în prealabil. Așadar punem semințele într-un vas cu apă peste noapte, acestea se vor umfla și vor deveni lipicioase / gelatinoase.
 
 2. A doua zi introducem semințele împreună cu 1l apă într-un blender și vrum vrum până ce acestea se mixează bine bine.
 
 3. Cu ajutorul unui tifon sau a unui săculeț special pentru făcut lapte vegetal, stoarcem lichidul și separăm pulpa de lapte. Atenție fibrele de in nu le aruncați, eu le-am folosit pentru acest desert delicios! Sau mai puteți să le folosiți în salate.
 
 4. Adăugăm mierea sau îndulcitorul preferat și gata.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Smoothie banană cu mango

Smoothie banană cu Kaki

 

Dovleac umplut cu kale si naut!

Leave a comment

Sezonul doveacului plăcintar continuă în forță! Piața este încă plină cu dovleac plăcintar, așadar vă îndemn să mâncați din belșug! Dovleacul este plin de nutrienți, vitamine și minerale.
 
Doar o felie de 100 de grame de dovleac conţine aproximativ 300% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Ea este esenţială pentru sănătatea ochilor. De asemenea dovleacul este bogat în beta-caroten. Dovleacul este o sursă bună de potasiu care ajută organismul îşi recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic.

Nu știu dacă te-ai gândit vreodată la combinația de dovleac cu năut + kale. Dar te asigur că este absolut delicios și că merge la fix.

Ingrediente:

-2 dovleci plăcintari tăiați pe jumătate
 
-200g năut hidratat
 
-1 mână de kale
 
-2 linguri goji
 
-jumătate portocală
 
-un vârf de sare ocnă
 
-1 linguriță oregano

Mod de preparare

 1.Punem năutul la hidratat în apă cu o noapte în prealabil
 
 2. A doua zi fierbem năutul pentru aproximativ 1 oră. Pentru a fi siguri că eliminăm cât mai mult din acidul fitic care provoacă balonări, puteți să îl fierbeți chiar și pentru mai mult timp.
 
 3. Spălam și apoi tăiem dovleacul în 2 părți egale. Îl punem la copt în cuptorul deja încins. Coacerea depinde foarte mult de puterea cuptorului. Eu am copt doveacul cam în aproximativ 1:30min.
 
 4. După ce s-a copt, începem și scobim miezul dovelacului  și îl tăiem în bucățele;
 
 5. Tăiem în feliuțe varza de kale;
 
 5. Dăm prin răzătoare coaja de la jumătate portocală;
 
 6. Amestecăm toate ingredientele: miezul dovleacului + năutul + goji + coajă de portocală + kale + oregano și umplem dovleacul.
 
 7. Îl mai introducem 10 minute la cuptor pentru a se amesteca bine bine toate aromele.

Poftă bună!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Rainbow Kale Tofu & Pasta Salad

Leave a comment

Nu mai este vară! Și nici primăvară! Dar totuși curcubeul de culori rămâne în sufletul nostru prin alegerile alimentare pe care le facem. Curcubeul pe cerul gurii trebuie să fie o alegere fresh-verde și revigorantă. De ce nu o salată rainbow de kale. Kale este acum în sezon și de aceea este bine să profităm la maxim! ♥♥♥♥♥

 Ingrediente salată rainbow:  

– 1 mână de kale
 
– 1 castravete
 
– o roșie
 
– un ardei kapia roșu
 
– varză roșie
 
– paste integrale colorate in house
 
– tofu în saramură
 
– ulei măsline extravirgin
 
– sare neiodată de salină

 
 Mod de preparare salată rainbow:

 
Spălam și tăiem toate legumele după propiul gust. Tăiem și tofu în cubulețe. Se adauga ulei de măsline, amestecăm ingredientele cu iubire și gata salataaa.
 
 Pentru colorarea pastelor găsiți rețeta aici.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!
 

Orez negru – cum să îl consumăm!?

Leave a comment

Orez alb versus orez negru!

De foarte mult timp am început evit orezul alb! De ce? Pentru este o versiune de orez prelucrată şi lipsită de nutrienţi! Odată cu eliminarea învelişului exterior sau a cojii (mai simplu spus) sunt îndepărtate şi majoritatea elementelor nutriţionale.

Voi mai ţineţi minte, atunci când eram mici – trebuia curăţăm orezul bob cu bob, îndepărtăm impurităţile şi păstrăm doar boabele ok. Mai ţineţi minte cum arată orezul acum 20 de ani? Mai ţineţi minte cât dura fierbem un orez alb?

Acea variantă de orez era cea adevărată şi benefică. Coaja nu era îndepărtată. Orezul nu era prelucrat! Elementele nutriţionale existau din plin. Acum – orezul arată perfect ! Toate boabele de orez sunt perfecte! Egale! Fără defecte!

Din acest motiv am ales îndrept către alte variante de orez. Mai naturale! Si mai integrale! Orez brun, negru sau sălbatic.

Orezul negru este foarte interesant şi aparte. Are o textură şi un gust absolut fascinant. Este mai untos, mai cremos cu o uşoară aromă de nucă! Orezul negru este mai puţin popular în România, dar dacă eşti curios/a afli mai multe detalii, te invit citeşti acest articol unde am explicat calităţile nutriţionale!

Ingrediente preparare orez negru:

– 200g orez negru

– 1 ceapă medie

– 3 căţei de usturoi

– 1 linguriţă oregano, 1 linguriţă patrunjel uscat

– 1 lingură ulei masline extravirgin

– un praf sare de ocnă neiodată

Mod de preparare:

1. Orezul negru este o versiune nerafinată faţă de orezul alb şi din acest motiv durează mai mult timp pentru a îl găti.
Cele mai bune rezultate pot fi obţinute prin înmuierea orezului negru cu cel puţin o oră înainte de fierbere. De preferinţă este bine să îl hidratam timp de câteva ore.

Dacă aveţi posibilitatea hidrataţi orezul, veţi reduce cantitatea de timp necesară fierberii.

Orez negru va fierbe în aproximativ 30 de minute dacă îl hidrataţi.

Dacă alegeţi varianta fără hidratare – atunci va fierbe în aproximativ 1 oră.

2. Tăiaţi în bucăţele mici mici ceapa şi usturoiul şi adăugaţi-le cam după aproximativ 25 minute de când orezul începe să fiarbă.

3. Stingem focul si adăugăm condimentele. Amestecăm bine bine ca se încorporeze toate aromele.

4. După ce am oprit focul şi orezul a început se răceascăla aproximativ 15-20 minute putem adauga şi uleiul de măsline. Este bine îl adăugăm la sfârşit din 2 motive:

– pentru a păstra toţi nutrienţii din ulei

– pentru a nu deveni dăunător organismului

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Banana split cu cremă de curmale şi ciocolată homemade!

Leave a comment

Ce mai mâncăm bun si sănătos? Cum mai reinventăm arta culinară? Cum mai diversificăm meniul zilnic? Întrebări ce se află pe buzele noastre – ale tuturor celor interesaţi de nutriţie şi alimentaţie echilibrată!

Dacă dorim păstrăm un echilibru, este necesar consumăm cât mai multe alimente fresh din toată paleta coloristică a curcubeului. Culorile fructelor şi legumelor ne indică cât de multe vitamine şi minerale deţin. Eu astăzi m-am oprit la culoarea galbenă a curcubeului.

Banana este bogată în potasiu si în vitamina B6, care reglează glicemia şi îmbunătăţeşte dispoziţia! Bananele au un conţinut ridicat de triptofan, care stimulează producţia de serotonină – hormonul fericirii. Concluzie = nu va mai feriţi de banane 🙂 Sunt delicioase şi sănătoase!

Ca ridicăm banana la un alt statut – m-am gândit o combin cu puţină cremă de curmale homemade şi ciocolată homemade. Pe deasupra presărată cu polen crud pentru a ridica nivelul nutriţional.

Ingrediente:

– 2 banane

– 1 lingură cremă de curmale homemade

– 1 lingură ciocolată neagră homemade

– polen crud (opţional)

– smochine şi cătină(opţional)

Mod de preparare:

Cel mai rapid desert atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari. Este delicios, sănătos şi foarte simplu de preparat. Reţetele pentru ciocolată şi crema de curmale le găsiţi mai sus indicate în albastru!

Decojim bananele de coajă şi le “mânjim” cu puţină cremă de curmale si ciocolată!

Curcubeu pe cerul gurii! asigur este DELICIOS!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Cremă de curmale – îndulcitor 100% natural

Leave a comment

Întrebarea ce se află pe buzele multora dintre noi! . . . Cum nu mai mâncăm atât de mult zahăr? Cum eliminăm zahărul din dulciuri? Si cum îl înlocuim cu o variantă mai sănătoasă?

Ştiu . . . ştiu primul lucru la care te vei gândi va fi probabil . . .  dar eu nu consum zahăr alb . . . ci pe cel brun. Sau poate unii dintre voi vor gândi folosesc înlocuitori mai sănătoşi, poate sirop de arţar sau sirop de agave. Am scris despre aceste variante de “zahăr” dar se pare nici unul nu este mai sănătos decât altul. Citeşte mai multe aici!

Aşadar este necesar adoptăm alte variante mult mai naturale şi mai sănătoase. Ca de exemplu pastă sau cremă de curmale. Acesta este un îndulcitor natural ce provine dintr-un fruct integral.

Ingrediente cremă curmale:

– 40 curmale mici spre medii (am folosit curmale normale şi nu medjool)

– 100ml apă plată

Şi . . . cam atât 🙂

Mod de preparare pastă de curmale:

Curmalele folosite de mine sunt uscate (după cum se observă în poză) şi puţin mai tari. Eu le hidratez în apă călduţă timp de 30 minute. Apoi le introduc în blender (robotul de bucătărie) şi le amestec cu apa în care au stat la hidratat.

Şi . . . pam pam . . . avem pastă de curmale 🙂 ! Putem o folosim ca atare sau introdusă ca îndulcitor în deserturi. Vezi exemplu aici!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Bombonele cu polen crud- un desert puternic imunizant!

Leave a comment

Mulţi părinţi se confruntă cu problema imunizării copiilor în sezonul rece. De aceea este important născocim şi creăm feluri de mâncare sau deserturi astfel încât le atragă atenţia şi curiozitatea. Este important ca părinţii introducă copii în procesul de producţie al preparatelor! se joace împreuna cu texturi, culori, arome, mirosuri.

Un desert simplu pe care l-am încercat de curând şi care este potrivit cerinţelor nutriţionale ale noastre sau ale copiilor noştri sunt aceste “bombonele” împachetate cu multe vitamine şi minerale!

Ingrediente bomboane cu polen:

– 3 linguri fulgi secară sau ovăz

– 15 curmale mici spre medii

– 1/2 banană

– 3 linguri caju crud

– 2 linguri făină sau seminţe cânepă

– 4 linguri de polen crud

Mod de preparare:

1. Se introduc fulgii de secară sau ovăz în robotul de bucătărie şi se mixează până aceştia se mărunţesc. Nu trebuie neapărat ajungă la textura de făină.

2. Adăugăm şi nucile de caju şi vrum vrum până ce se mărunţesc. La fel – nucile de caju nu trebuie le mixăm până ajung făină.

3. Adăugăm curmalele şi vrum vrum până ce se omogenizează. Dacă curmalele sunt foarte uscate, este bine le hidratăm în apă călduţă cu jumătate de ora înainte de a începe procesul.

4. Adăugăm 1/2 banană, făină de cânepă sau seminţele de cânepă! Vrum vrum din nou!

5. Va rezulta un “aluat” lipicios. Începem şi îl rotim între palme pentru a construi frumoasele bombonele. Apoi după ce acestea au luat formă unei bile de ping pong le învârtim prin polenul împrăştiat pe o farfurie.

Le învârtim bine astfel încât acoperim toată suprafaţa bombonelelor cu polen. Dacă nu cunoaşteţi diferenţa între polen crud şi uscat va invit citiţi acest articol!

Polenul crud folosit de mine are un gust dulceag absolut fantastic.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Supă cremă de dovleac în dovleac :)

Leave a comment

Da ştiu! O gândeşti acum . . . pfff ce clişeu mănânci supă de dovleac în dovleac! Oare ce fiţă mai este şi asta? Păi m-am gândit nah . . . unii sunt trendy în design, alţii în ţoale şi vorbe iar eu în mâncare! Fiecare cu ce-l doare 🙂

Evident am făcut-o pentru a te impresiona pe tine cititorule 🙂 dar în aceelasi timp consider dacă vrei dai pe spate nu doar papila gustativă ci şi pe cea vizuală 🙂 . . . eu te susţin cu această variantă trendy de servire!

Am tot repetat faptul o folosesc dovleacul din plin – din 3 motive principale:

1. Pentru este în sezon

2. Pentru este super sănătos şi conţine mulţi nutrienţi

3. Si pentru că este versatil / adaptabil în foarte multe reţete.

Aşadar să trecem la treabă! Hot soup power On! I am hot for you pumpkin 🙂

Ingrediente supă:

jumătate dovleac mediu

– 1 ceapă roşie medie

– 4 căţei usturoi

– o linguriţă praf chimion

– jumătate linguriţă chimen şi oregano

– 1 vârf de sare neiodată de salină

Mod de preparare:

1. Tăiem dovleacul în bucăţele, îl curăţăm de coajă şi îl punem la fiert în oala cu aburi. După aproximativ 20 minute, adăugăm ceapa şi usturoiul taiate bucatele. Mai lăsăm la fiert aproximativ 15 minute şi oprim focul;

2. După ce legumele s-au înmuiat destul, lăsăm se răcească puţin şi introducem ingredientele în blender;

3. Adăugăm apa care a fost folosită la “aburirea” legumelor 🙂

Atenţie – aici este strict alegerea voastră, cât de subţire sau groasă vreţi fie supa. Eu am folosit cam aproximativ 1 litru de apă. Deci am pus la fiert 1 litru şi jumătate de apă şi la final am rămas doar cu 1 litru.

4. Adăugăm în blender condimentele chimion, chimen, oregano şi sare . . .  şi mixăm bine.

Atenţie dacă folosim seminţele întregi de chimen sau chimion, vă sfătuiesc să le râşniţi înainte de a le pune în blender pentru riscaţi acestea rămână întregi.

Supa este gata de servire! Poftă bună tuturor!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Spaghete raw din gulie cu sos de avocado!

Leave a comment

Dacă deţineţi un spiralizator atunci cu siguranţă aţi încercat spiralizaţi diferite legume gen morcov, sfeclă, dovlecel, castravete etc. Eu una cred le-am încercat pe toate! Dacă nu deţineţi un spiralizator – atunci este momentul să vă cumpăraţi unul 🙂 Nu este scump şi puteţi să îl folosiţi pentru a atrage chiar şi atenţia copiilor în a le oferi mai multe legume în meniul lor! Vezi aici o super reţetă cu mai multe legume spiralizate.

Mergând într-o zi prin piaţă şi având în gând mănânc în această perioadă cât mai multe fructe şi legume de sezon, mi-a apărut brusc această idee! Cum ar fi spiralizez o gulie??? Şi cum ar fi adaug un sos cremos deasupra? Şi ce savoare s-ar combina cel mai bine cu gustul de gulie?

Gulia, dacă nu ştiai, se aseamănă la gust destul de bine cu cotorul de varză. Mai ţineţi minte când eram mici şi ai noştri ne dădeau cotorul de varză cu puţină sare şi lămâie? Ahhhhh da! Cam asta am făcut şi eu . . . am adăugat puţină sare şi zeamă de lămâie + pentru cremozitate am considerat eu ar merge şi puţin avocado pentru sos! Tam tam 🙂

Ingrediente spaghete raw gulie:

– 1 gulie medie

– jumatate avocado

zeamă de la un sfert lămâie

– un praf de sare neiodată de salină

– un vârf de ulei masline

Mod de preparare spaghete raw gulie:

Se spală şi se curată gulia de coajă

Se foloseşte spiralizatorul pentru a crea formă de paste

Mod de preparare sos:

Se adaugă ingredientele (avocado, ulei, zeamă lamaie, sare) în robotul de bucătărie şi vrum vrum până ce devine un sos cremos delicios!

Şi cam atât! Ahh eu am adăugat şi o roşie tăiată cuburi pentru decor dar şi pentru gust! Avocado merge de minune cu roşia bine coaptă!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Dieta Alcalina! Pro sau contra?!

Leave a comment

Am susţinut de curând o conferinţă în cadrul evenimentului Body Mind Spirit legat de subiectul “Dietă Alcalină“. . . . şi astfel am putut observa există un mare interes pentru acest subiect. Cu siguranţă da citeşti si tu acest articol înseamnă eşti interesat/a de subiect 🙂

Primul lucru pe care dori îl elimin din vocabularul nostru – al tuturor, este cuvântul dietă. Aşadar din punctul meu de vedere nu există Dietă alcalină ci există un stil de viaţă / alimentaţie preponderent alcalin/ă. Dieta presupune un stres atât mental cât şi fizic. Dieta se ţine pe o perioadă scurtă de timp pentru ca apoi te întorci la vechile obiceiuri! Prin urmare, printr-o dieta creăm mai mult un dezechilibru!

Un ritm optim al recâştigării sănătăţii / îmbunătăţirii sistemului imunitar / slăbirii este acela în care înveţi să mănânci echilibrat, să te antrenezi, şi în care înveţi să îţi trasformi modul de viaţă. Aşadar în acest articol nu vom discuta despre o dietă minune ci despre un stil de viaţă!

Ca înţelegem mai bine ce înseamnă acid/alcalin este necesar trecem prin câteva noţiuni de bază 🙂 Nu panicaţi – o explic cât mai simplu posibil.

Ce reprezintă PH-ul?

PH reprezintă abrevierea cuvintelor potenţial de hidrogen! Luaţi în considerare ca organismul uman este chimie pură. Organismul uman este construit din celule, molecule, atomi de Hidrogen, Carbon, Oxigen, Nitrogen etc. La fel ca si noi, toate alimentele sunt compuse din punct de vedere chimic din 3 elemente de baza principale: C (carbon) – H (hidrogen) şi O (oxigen) + minerale şi vitamine! Asta înseamnă că aciditatea şi alcalinitatea unui aliment este determinată de 2 factori principali:

1. Concentraţia ionilor de hidrogen. Cu cât o substanţă (aliment) este mai bogată în ioni de hidrogen cu atât este mai acidă. Şi viceversa, cu cât o substanţă este mai săracă în ioni de hidrogen este mai alcalină. Cand spun substanţă– nu mă refer neapărat la ceva lichid! Putem să ne referim la alimentele pe care le consumăm.

2. Conţinutul de minerale. Dacă alimentele conţin minerale alcaline: calciu, magneziu, siliciu, fier, sodiu, potasiu – creează alcalinitate, dacă sunt bogate în fosfor, clor, iod, azot, nitrogen sau sulf, crează aciditate.

La aceşti 2 factori putem mai adăugăm încă unul – la fel de important.

Ce este PRAL?

Cunoaştem cu toţii faptul lămâia este un aliment acid – dar care în interiorul organismului se transformă în unul dintre cele mai alcaline fructe de pe suprafaţa pământului.

Şi aici o menţionez scara PRAL. Adică Potenţial Renal Acid Load! Pe româneşte încărcătura acidă asupra rinichilor ce are loc în urma digestiei alimentelor. Cu toţii ştim rinichii sunt unul din organele noastre principale de eliminare/filtrare a substanţelor nedorite. Aşadar dacă măsurăm încărcătura acidă a urinei în urma ingerării anumitor alimente – putem ne dăm seama cât de alcaline / acide sunt alimentele respective. Eu am făcut acest test acum câţiva ani şi concluzia mea a fost frunzele verzi sunt cele mai alcaline alimente. Vezi mai jos lista alimentelor acide – alcaline!

Formula de calcul PRAL

Cum se măsoară PH-ul?

Valoarea PH-ului se măsoară pe o scară de la 1 la 14, unde 1 subliniază un mediu foarte acid şi 14 un mediu foarte alcalin.

 

 • Organismul uman în funcţie de zona în care privim – funcţionează cu diferite valori ale PH-ului. O să menţionez doar două exemple ca să realizăm cât de complecşi suntem – dacă privim zona stomacului – aici vom întâlni un PH foarte acid cu valori între 1 -3! În schimb dacă privim şi analizăm duodenul (intestinul subtire), aici vom descoperi un PH cu o valoare alcalina între 6,5 – 8,5. Mecanismul este foarte bine pus la punct. Stomacul este necesar rămână acid pentru eliminarea bacteriilor – duodenul alcalin pentru absorbţia nutrienţilor!

• Organismul uman necesită ambele feluri de minerale acide şi alcaline pentru a fi sănătoşi şi în echilibru.

• Pentru menţinerea sănătăţii, procentul trebuie să fie 80% produse alcaline şi doar 20% acide.

Lista alimentelor acide / alcaline!

 

Consecinţele unei diete acide

se produc radicali liberi care slăbesc sistemul imunitar,

tulburări hormonale;

– pierderea sau acumularea excesivă în greutate;

– vitaminele şi mineralele nu mai pot fi absorbite corect în organism;

– bacteriile benefice din intestinul subţire îşi pierd capacitatea de a ajută la digestia corectă; balonări şi indigestii

ţesutul conjunctiv se deteriorează şi îşi pierde capacitatea de a-şi realiza toate funcţiile relaţionate cu sănătatea capilară, a pielii şi a unghiilor;

– somnul este neregulat şi alterat;

– dureri de cap, infecţii şi răceli;

– apare o stare de oboseală permanentă şi o lipsa de energie.

Dacă bifezi cel puţin 3 dintre simptomele mai sus menţionate atunci este timpul introduci mai multe alimente alcaline în alimentaţia ta. Îţi pun la dispoziţie o listă cu 10 sucuri alcalinizante super uşor de făcut!

 

10 sucuri alcalinizante pentru organism

Leave a comment

În ultima perioadă am tot postat reţete de sucuri şi am pus accent foarte tare pe imunitate şi alcalinitate! Am susţinut de curând o super conferinţă la Body Mind Spirit – despre dieta alcalinăşi mi-a trezit ideea vin către voi cu un articol important care conţină numai sucuri / smoothie-uri alcaline!

Sigur sigur aţi auzit / citit câte ceva despre alcalinitate şi aciditate. Dacă doriţi aprofundati subiectul recomand citiţi acest articol.

Ustensile folosite pentru prepararea sucurilor!

Pentru prepararea reţetelor de mai jos am folosit un storcător prin presare la rece! De ce?  Pentru că acesta păstrează toţi nutrienţii intacţi – stoarcerea sucului făcându-se prin o procedură simplă de presare fără a interveni asupra procesului prin temperaturi înalte sau forţe de centrifugare – care deseori elimina vitaminele şi mineralele.

Sau în cazul reţetei 1 şi 5 am folosit un blender! Eu mixez ingredientele destul de puţincam aproximativ 10 secunde. De ce? Cu cât acestea sunt mixate pentru un timp mai lung cu atât oxidează mai mult şi îşi pierd din proprietăţile nutriţionale.

Reţeta nr 1: Morcov + iarbă de grâu

Ingrediente suc alcalinizant:

– 1 casoletă iarbă de grâu microgreens

– 3 morcovi

– 2 mere medii româneşti

suc de la jumătate lămâie

Mod de preparare:

Introducem pe rând toate ingredientele în storcătorul cu presare la rece. recomand începeţi cu iarba de grâu. De ce? Pentru aceasta se stoarce cel mai greu şi nu ar fi indicat o introduceţi la final. Mie personal îmi place foarte mult combinaţia. Aromele se completează foarte ok. Este refreshing şi foarte bogat în antioxidanţi.

Reţeta nr 2: Ananas + ghimbir + turmeric

Ingrediente shot de turmeric:

– o felie subţire de 1 cm de ananas copt bine

– zeamă de la un sfert de lămâie

– un vârf mic mic de ghimbir (jumătate cm) – atenţie că ghimbirul este puternic şi înţepător la gust

– 1/2 linguriţă turmeric pudră (daca aveti posibilitatea sa cumparati turmeric fresh – este si mai bine)

– un vârf mic de piper (Curcumina poate să fie absorbită în organism doar prin combinarea ei cu piperina din piper.)

Mod de preparare:

Trecem prin storcător toate ingredientele menţionate mai sus (ananas + lămâie + ghimbir). Într-o parte va rezulta sucul şi în cealaltă va fi eliminată fibra. Apoi amestecăm bine bine sucul cu pudra de turmeric si piperul.

Reţeta nr 3: Kale + măr

Ingrediente suc kale:

– 3 fire de Kale

– 1 castravete mare

jumătate lămâie

– 1 măr verde acrişor

câteva fire de pătrunjel şi mărar

Mod de preparare suc kale:

Toate ingredientele se spală bine şi apoi se trec prin storcătorul de fructe prin presare la rece.

Reţeta nr 4: Dovleac + cătină

Ingrediente suc dovleac:

– o bucată de aprox 4 degete grosime de dovleac plăcintar crud

– 2 linguri de cătină

– 2 morcovi medii

sucul de la jumătate lămâie

– 2 mere dulci

– un vârf de scorţişoară ceylon

Mod de preparare suc dovleac:

Este super simplu! Spălăm toate ingredientele. Curăţăm dovleacul, morcovii şi lămâia de coajă. Tăiem toate ingredientele în feliuţe sau bucăţele mici.

Începem şi le trecem prin storcătorul de fructe.

Reţeta nr 5: Smoothie antiinflamator

Ingrediente smoothie antiinflamator

jumătate cană de lapte caju sau lapte migdale  făcut în casă

– 1 banană coaptă bine

– un sfert de mango

– 1 linguriţă seminţe chia

– 1/2 linguriţă turmeric

– 1/2 linguriţă scorţişoară ceylon

– 1 linguriţă ulei cocos

jumătate linguriţă Ashwagantha (opţional)

Mod de preparare:

Partea cea mai fun este se prepară super super simplu. Practic “arunci” toate ingredientele în blender şi vrum vrum până ce se omogenizează. Atenţie – nu blenduiti mai mult de 10 – 15 secunde pentru se pierd din proprietăţile nutriţionale.

Reţeta nr 6: Spanac + castravete + măr

Ingrediente:

– 1 mâna mare de spanac crud
– 3 frunze de salată verde
– 5 fire pătrunjel
– 1 castravete
– jumătate de lămâie

– 2 fire tulpină ţelină
– un măr verde de preferat (sau orice măr uşor acrişor)

Mod de preparare:

Toate ingredientele se spală bine şi apoi se trec prin storcătorul de fructe prin presare la rece.

Reţeta nr 7: Cătină + morcov

Ingrediente suc cătină:

– 3 morcovi suculenti

– 3 linguri pline de cătină

– 2 mere dulci – acrişoare

– jumătate lămâie

Mod de preparare:

Totul se spală, se taie în bucăţele şi se trece prin storcător.

Atât! Nimic mai mult! Apoi bem alături de cei dragi licoarea magică plina de vitamine!

Reţeta nr 8: Banană + polen crud

Ingrediente smoothie imunizant:

– 1 banană coaptă bine

– 1 pară coaptă bine

– 2 linguriţe polen crud trandafir sălbatic

– un vârf de linguriţă turmeric

– 200ml apă cocos sau apă plată

Mod de preparare:

Introducem toate ingredientele în blender şi vrum vrum până ce obţinem un smoothie cremos! confirm este absolut . . . dar absolut senzaţie! Gusturile se îmbină atât de bine 🙂

Reţeta nr 9: Ananas – ghimbir – iarbă de grâu

Ingrediente:

– o felie de ananas proaspăt cam de 2 cm

– o bucăţică mică de ghimbir (1 cm pentru început)

– 1 castravete mediu

suc de la o jumătate lămâie

– 7 linguriţe suc de iarbă de grâu (20ml) – adică o caserolă iarbă de grau Microgreens

Mod de preparare:

Pentru prepararea sucului avem nevoie de un storcător prin presare la rece.

Atât 🙂 Nimic mai mult.

Trecem toate ingredientele prin storcător şi pam pam! Un suc delicios! Sănătos! Hrănitor! Detox!

Reţeta nr 10:

Pentru accesarea acestor reţete click pe poză!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Polenul crud sau uscat? Pe care să îl consumăm!

Leave a comment

Știați că polenul de albine conține aproape toate substanțele nutritive solicitate de corpul uman?

Am aflat destul de recent de termenul polen crud! Recunosc că până de curând, singurul produs apicol folosit de mine era . . . mierea. Dar am descoperit un nou produs – din punctul meu de vedere – superior nutritional mierii. Şi am tot citit, şi m-am tot documentat şi chiar am şi testat câteva categorii de polen crud.

Ce este polenul crud?

Polenul crud este acea pulbere fină care se formează în staminele florilor, absolut necesară pentru fecundare. Albinuţele colectează această pulbere şi o amestecă cu un fel de salivă şi o transporta în stup. Pentru albine, polenul crud reprezintă sursa lor de hrană, aşadar va închipuiţi că ele nu ar alege / culege polen de o calitate îndoielnică.

Unul dintre cele mai interesante fapte despre polenul albinelor este că nu poate fi sintetizat într-un laborator.

Polenul de albine are proteine? 

Polenul de albine crud conține:

– 35-40% proteine

– 55%  carbohidrații 

– 2%  grăsimi

Diferenţa între polenul crud şi polenul uscat

Polenul uscat este obtinut prin încălzirea acestuia la temperaturi de aproximativ 38-40 grade Celsius. Din păcate astfel sunt distruse majoritatea substanţelor active din compoziţia polenului, care nu rezistă la temperaturi ridicate. Are o textură tare – uscată! Trebuie ţinut pe limbă câteva momente bune până ce începe se dizolve.

Polenul crud este congelat imediat după recoltare. Acesta este un aliment viu care contine lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice și antioxidanți care elimină radicalii liberi din organism. Are o textură moale – catifelată. Dacă iei câteva bobiţe de polen crud între degete acestea se vor pulveriza/sfărâma la cea mai fină atingere.

Beneficiile polenului crud:

– are proprietăţi antiseptice şi antibiotice;

– gram pe gram conține mai multă proteină decât orice sursă animală (carne,lapte,branză,ouă)

– întăreşte sistemul imunitar;

– detoxifică întregul organism;

– combate bronşitele, tusea şi gripa;

– este un probiotic vegetal deci regleaza funcţiile digestive;

Unde găsim polen crud?

Echipa Apiland oferă o gamă destul de bogată de polen, miere şi alte produse apicole. Eu am testat câteva dintre varietăţile lor de polen crud şi vreau spun se simte diferenţa! Produsele sunt de o calitate superioară şi acest lucru se simte de la prima utilizare.

Eu am început consum polenul dimineaţa pe stomacul gol! De ce? Din simplul motiv îmi doresc beneficiez la maxim de calităţile nutriţionale ale polenului. Fie îl introduc într-un suc de cătină amestecat cu polen sau pur şi simplu presar polenul pe un sandwich sănătos.

Dacă dai click pe pozele de mai jos o fi transferat direct către reţetele complete pe care eu le folosesc aproape zi de zi pentru imunizarea organismului.

🙂 NU UITATI – WINTER IS COMING!!!! 🙂

Surse:

http://www.mercola.com/article/diet/bee_pollen.htm

draxe.com/bee-pollen

3 idei de mic dejun imunizant!

Leave a comment

Ştiu în ultima vreme am tot pus accent pe metode prin care ne putem imuniza organismul, dar simt fac acest lucru, din motivul observ foarte mulţi prieteni şi colegi care răcesc atât de uşor în sezonul rece! Şi nu uităm un detaliu important – cum ar spune o vorbă cunoscută! 🙂 WINTER IS COMING 🙂

Este atât de important ştim cum ne imunizăm! Cu siguranţă nimănui nu îi place tuşească, îl doară gâtul, îi curgă nasul, facă temperatură!

Acum este sezonul în care trebuie consumăm produse puternic imunizante! De această dată vin către voi cu un produs apicol – polenul crud. De ce polen crud şi nu uscat? Ce proprietăţi are polenul? Care este mai bogat nutritional? Mai multe detalii despre polen găsiţi aici!

Găsiţi mai jos 3 reţete simple despre cum putem introducem polenul în alimentaţia noastră şi a copiilor noştri.

Reţeta nr 1 Smoothie imunizant cu polen crud

Ingrediente smoothie imunizant:

– 1 banană coaptă bine

– 1 pară coaptă bine

– 2 linguriţe polen crud trandafir sălbatic

– un vârf de linguriţă turmeric

– 200ml apă cocos sau apă plată

Mod de preparare:

Introducem toate ingredientele în blender şi vrum vrum până ce obţinem un smoothie cremos! confirm este absolut . . . dar absolut senzaţie! Gusturile se îmbină atât de bine 🙂

Reţeta nr 2 Suc de morcov, cătină şi polen crud!

Ingrediente suc imunizant:

– 3 morcovi medii

– 1 măr dulce

– 2 linguri cătină

– 1 linguriţă polen crud trandafir sălbatic

Mod de preparare:

Introducem toate ingredientele cu excepţia polenului în storcătorul de fructe. După ce am separat pulpa de suc, adăugăm polenul şi amestecăm bine bine. Polenul crud se dizolvă destul de rapid.

Reţeta nr 3: Sandwich cu avocado şi polen

 

Ingrediente:

– 2 avocado copţi bine

– polen crud Apiland

– mix seminţe (dovleac floarea soarelui, susan)

– paprika

– 1/2 castravete

– microplante la alegere

Mod de preparare sandwich:

Eu am ales folosesc forme de inimioare şi steluţe cu ajutorul cărora am “decupat” avocado-ul! Pentru mine este important ca mâncarea arate foarte bine, pentru a activa şi simţul visual nu doar cel gustativ!

Aşadar am uns feliile de pâine integrala cu avocado şi apoi am ornat după inspiraţia de moment!

Voi puteţi alegeţi ornaţi” sandwich-ul după preferinţele voastre personale!

urez poftă bună! începeţi ziua cu un mic dejun sănătos şi puternic imunizant ♥ ♥ ♥

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tari ţi se par reţetele :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Beta caroten power! Suc dovleac, cătina + morcov!!

Leave a comment

Dap dap ai citit bine! Mult portocaliu! Mult betacaroten! Un sistem imunitar întărit 🙂

Este un suc de sezon! Clar!! Dacă nu consumi din abundenţă cătină şi dovleac, acum în sezon, atunci nu ştiu când o vei face 🙂

Betacarotenul este un excelent antioxidant, care împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi, care cauzează apariţia bolilor cronice.

Este toamnă! O simţim cu toţii! Iar natura ştie de fiecare dată ce ne ofere pentru a ne pregăti pentru noul sezon răcoros! ♥♥♥

Aşadar dacă nu ai încercat până acum – timpul nu este pierdut – niciodată nu este prea târziu pentru a începe o cură de întărire a sistemului imunitar.

Eu personal de când am făcut schimbări în alimentaţia mea şi am început beau constant sucuri verzi, galbene şi portocalii (culorile reprezentând antioxidanţii din plante), nu am mai răcit.

Ingrediente suc dovleac:

– o bucată de aprox 4 degete grosime de dovleac plăcintar crud

– 2 linguri de cătină

– 2 morcovi medii

sucul de la jumătate lămâie

– 2 mere dulci

– un vârf de scorţişoară ceylon


Mod de preparare suc dovleac:

Este super simplu! Spălăm toate ingredientele. Curăţăm dovleacul, morcovii şi lămâia de coajă. Tăiem toate ingredientele în feliuţe sau bucăţele mici.

Începem şi le trecem prin storcătorul de fructe. Eu folosesc un storcător prin presare la rece. De ce? Pentru că acesta păstrează toţi nutrienţii intacti – stoarcerea sucului făcându-se prin o procedură simplă si lentă de presare. Nu se intervine asupra procesului de stoarcere prin temperaturi înalte sau forţe de centrifugare – care deseori elimina vitaminele şi mineralele.

Nu este greu – dar este necesar prepari sucul în fiecare zi timp de minim 2 săptămâni pentru a începe simţi efectele pozitive.

Nu vei regreta – sucul este foarte delicios! Şi sfătuiesc nu aruncaţi pulpa rămasă de la dovleac sau morcovi şi le folosiţi fie în salate fie în dulciuri raw!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Sara Green – go veggie go green! Un restaurant pe gustul meu

Leave a comment

Aventura Healthy in the city continuă cu o nouă locaţie – de această dată pentru mine continuă cu o binecunoscută locaţie 🙂 pe nume – Sara Green! O locaţie mică – cochetă, formată dintr-o echipă micuţă dar foarte muncitoare şi inventivă!

Gustul produselor Sara Green este aparte. De ce zic asta? Pentru că eu de-a lungul timpului am tot testat produsele lor şi pot să vă confirm că sunt absolut delicioase!

Locaţie!

Se simte de cum intri în restaurant că există o energie mişto – şi că echipa face treaba asta din pură pasiune şi dedicaţie pentru un lifestyle culinar sănătos şi vegan! Există 2 locaţii în Bucureşti unde puteţi încerca şi savura preparatele Sara Green, una este în piaţa Victoriei şi cealaltă pe bulevardul Nicolae Caramfil.


Povestea Sara Green!

De fapt, stand la poveşti cu Alex (fondatorul conceptului Sara Green) am descoperit că motivul pentru care a decis să deschidă acest tip de fast food se datorează unei experienţe profesionale trecute!

Alex a lucrat mult timp pentru companii de carne şi mezeluri şi astfel a descoperit că aceasta este o piaţă absolut teribilă şi murdară. În această industrie carnea este transformată atât de mult prin intervenţia substanţelor chimice – încât a decis că nu mai doreşte ca acest lucru să facă parte din viaţa lui si a familiei lui.

Preparate Sara Green!


Eu împreună cu Sibel şi Alex am discutat despre cum şi unde prepară alimentele, ce ingrediente folosesc, ce combinaţii alcătuiesc– totul pentru a oferi o calitate superioară clientelei!

Echipa Sara Green am cunoscut-o pentru prima oară în cadrul evenimentului VegFest dedicat vegetarienilor – acum aproximativ 1 an. Mi-au atras atenţia din prima prin produsele lor frumos aranjate, apetisante şi colorate.


Am încercat mai multe produse de-a lungul timpului dar primele 3 preferate în topul preferinţele mele sunt:
1. Plăcintă cu spanac + hummus ca garnitură 🙂
2. Veggie Burger (singurul lucru pe care l-aş schimba ar fi chifla – aş înlocui-o cu una din făină integrală)
3. Veggie Wrap care contine sosuri făcute – in house – din produse naturale!


Am avut de curând ocazia să degust un hummus altfel – puţin picant – dar foarte puţin picant – doar atât cât să îţi aromatizele şi mai bine papilele gustative. Eu de fel nu mănânc picant – nu îmi place – dar acest hummus mi-a lăsat o impresie foarte mişto. Acesta vine la pachet şi cu salată de tabouleh!


Am încercat si trufele – si tortul raw vegan de ciocolată – absolut delicicioase!!!  ♥♥♥


Şi … pentru prima oară am încercat paste integrale cu sos de caju! Absolut delicios! Deşi este din belşug – sosul de caju nu se simte greu / greţos! Pastele sunt integrale – ceea ce mă încântă şi îmi satisface cerinţele nutriţionale!


Vă recomand din tot sufletul şi cu toată convingerea preparatele Sara Green! Este vorba despre un restaurant în care se investeşte foarte mult timp şi iubire! O să vedeţi! Se simte din prima 🙂

Salată de tabouleh fără gluten + sos de caju!

Leave a comment

A sosit toamna – deci a sosit vremea detoxului 🙂

Chiar dacă nu ai reuşit să mănânci prea multe crudităţi în această vară – nu-i nimic! Găsim variante şi pentru noul sezon 🙂 Vă propun o primă reţetă de salată împachetată cu extrem de mulţi nutritenti şi vitamina C . . . salată de tabouleh – sau salată de pătrunjel pe româneşte!

Dacă aţi avut ocazia să vizitaţi restaurante cu specific libanez, atunci sigur sigur aţi auzit de salată de tabouleh. Aceasta merge de minune împreună cu hummusul şi lipia libaneză.

Eu azi am optat să merg pe o combinaţie mult mai light, care să nu conţină bulgur (gluten), să fie 100% crudă şi uşor digerabilă. Dacă vreţi, salata merge foarte bine la o cină uşoară ca să nu vă încărcaţi stomacul înainte de culcare.


Ingrediente salată tabouleh:

– 2 legături pătrunjel

– 1 ceapă medie roşie

– 2 roşii româneşti medii

– 3 bucheţele de conopidă

– zeamă de la jumătate lămâie

– sare neiodată de salină după gust

Ingrediente sos caju:

– 50g caju

– 2 caţei de usturoi

– 150 ml apă (depinde cât de subţire sau gros doriţi sosul)

– 1 lingură ulei măsline extravirgin

– sare neiodată


Mod de preparare salată tabouleh:

1. Spălăm toate ingredientele şi începem să le tăiem pe rând.

2. Pătrunjelul se taie cât mai mic. Apoi continuăm să tăiem ceapa şi roşiile în cubuleţe mici.

3. Conopida o dăm prin robotul de bucătărie pentru a o mărunţi / zdrobi. În acest fel înlocuim bulgurul din salată. Bulgurul este un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate împreună. Este un ingredient care se găteşte similar cu orezul sau cuşcuşul.

Dacă doreşti eviţi timpul petrecut în bucătărie sau pur şi simplu să eviţi glutenul, atunci îţi recomand mergi pe mâna mea cu această variantă şi înlocuieşti bulgurul cu conopidaîţi va place maxim!

Mod de preparare sos caju:

Adăugăm în blender toate ingredientele menţionate mai sus (caju, ulei, usturoi, apă şi sare) vrum vrum până ce se transformă într-o pastă cremoasă delicioasă!

PS: Sucul portocaliu din imagine este un hidratant si imunizant foarte  benefic pentru organism! Reţeta sucului o gasesti aici!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Suc proaspăt de cătină şi morcov!

Leave a comment

Este sezonul cătinei – aşa că vă recomand cu toată convingerea să consumaţi cătină din belşug! Aşa cum v-am mai scris în alte articole – dar ţin să repet 🙂 – natura pune la dispoziţie ceea ce organismul necesită în funcţie de anotimp. Nevoile noastre se schimbă periodic în funcţie de sezon! Acum că a sosit toamna – este timpul să ne gândim serios la întărirea sistemului imunitar! Altfel ştim ce se va întâmplă nu-i aşa? Tuse! Nas înfundat! Răceală! Gripă! 

Cătina este bogată în beta-caroten

1. Contine mai mult beta-caroten decât morcovul.

2. Conţine vitaminele B1 , B2 , K , C , A , E , acid folic , peste 60 de antioxidanţi , cel puţin 20 de minerale şi acizi graşi sănătoşi.

3. În lumea homeopată este considerată un foarte bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic şi chiar anticancerigen.

Mai multe informaţii nutriţionale despre cătină structurate foarte simplu găsiţi în acest articol!


Vă propun o reţetă simplă – singurul lucru de care este necesar să dispuneţi este un storcător 🙂

Cătina este foarte perisabilă – aşadar cel mai bine este  o păstraţi la congelator, asa ca mine 🙂 sau  o amestecaţi într-un borcan cu miere pentru a rezista mai mult timp.

Ingrediente suc cătină:

– 3 morcovi suculenti

– 3 linguri pline de cătină

– 2 mere dulci – acrişoare

– jumătate lămâie

Mod de preparare:

Totul se spală, se taie în bucăţele şi se trece prin storcător. De preferat este să avem un storcător prin presare la rece! De ce?  Pentru că acesta păstrează toţi nutrienţii intacti – stoarcerea sucului făcându-se prin o procedura simpla de presare fără a interveni asupra procesului prin temperaturi înalte sau forţe de centrifugare – care deseori elimina vitaminele şi mineralele.

Atât! Nimic mai mult! Apoi bem alături de cei dragi licoarea magică plina de vitamine!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Cartof dulce cu pastă de avocado!

Leave a comment

Cartoful dulce este total diferit de cartoful alb. Are o textură şi o aromă total diferită. Cartoful dulce, aşa cum indică şi numele – este dulce 🙂 Cartoful alb – este alb 🙂 

Cel dulce merge cel mai bine preparat la cuptor sau la aburi. Nu vă  gândiţi să prăjiţi cartoful dulce – pentru că va avea un gust foarte dubios. În reţeta mai jos prezentată cartoful a fost preparat la cuptor. El se aseamănă puţin la gust şi la culoare cu dovleacul plăcintar.

De ce cartof dulce?

1. Indice glicemic mic – acest lucru înseamnă că nu influenţează nivelul zahărului în sânge că şi cartoful alb. Este un aliment ce poate fi folosit de către cei cu diabet;

2. Conţine foarte mult beta caroten – care se transformă în vitamina A – un antioxidant care protejează în special ochii;

3. Fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia şi de a îmbunătăţi digestia, prevenind constipaţia;

4. Este mult mai bogat nutritiv decât cartoful alb.

Ingrediente:

– 1 cartof dulce 

– 1/2 avocado bine copt

– jumătate ceapă roşie sau albă

– 100g linte neagră / roşie / galbenă (ce variantă preferaţi)

– sare de ocnă neiodată

– microplante pentru salată

Mod de preparare:

Beta-carotenul din cartof se absoarbe mai bine în organism atunci când este consumat cu o cantitate mică de grăsime. Aşadar acesta este motivul pentru care combinăm avocado-ul şi cartoful dulce. Dar evident că şi din punct de vedere al gustului – combinaţia reprezintă o explozie de arome.

1: Se spală cartoful şi se pune într-o tavă în cuptor la foc mediu pentru aproximativ 30-40 min. Este bine să încercăm cartoful cu o scobitoare sau o furculiţă pentru a verifica dacă este bine copt.

2. Între timp spălăm lintea în câteva ape – pentru a înlătura acidul fitic. Apoi punem pe foc 100g linte la 200g apă. Deci o parte linte la 2 părţi apă. Aceasta va fierbe în aproximativ 20 – 30 minute la foc mediu. Adăugăm un praf de sare spre sfârşitul fierberii. Vom ştii că lintea s-a fiert atunci când aceasta se umflă şi boabele încep să se desfacă puţin. Oprim focul şi după ce s-a răcit puţin, adăugăm şi 1 lingură de ulei măsline. De ce facem acest lucru? Pentru că uleiul îşi schimbă proprietăţile dacă este folosit la temperaturi înalte – acesta devine nociv.

Apoi ne pregătim să preparăm pasta de avocado. Curăţăm avocado-ul de coajă, scoatem samburele şi taiem avocado-ul în bucati mici. Îl tranformam în pastă cu ajutorului ustensilei de făcut piure. Tăiem ceapa cubuleţe mici mici şi le amestecăm cu pasta de avocado. Adaugam şi puţină sare după gust.

Şi . . . salată!

Pentru crearea salatei eu am folosit doar microplante de sfeclă, broccoli şi fasole mung. Acestea completează perfect gustul cartofului dulce. Voi dacă doriţi puteţi să alegeţi alte variante după preferinţele voastre.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Poftă bună!♥ 

Pepene roşu! Cât să mâncăm să nu ne îngrăşăm?

Leave a comment

Închide ochii şi gândeşte-te la primul lucru care îţi trece prin minte atunci când te gândeşti la pepene!?
Ştiu . . . probabil te-ai gândit la gustul dulce şi răcoritor pe care îl simţi atunci când pepenele ia contact cu papilele gustative….corect?

De unde a apărut pepenele?

Doresc să vorbim puţin în ceea ce priveşte originea pepenelui şi câteva lucruri interesante care probabil nu le ştiai şi care te vor surprinde:
– Pepenii verzi sunt originari din deşertul Kalahari, Africa de Sud.
– Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, cu peste 5.000 de ani în urmă, apoi începe sa fie răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea pepenii apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează practic întreaga Europa, fiind aduși de mauri. Grație lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în America, sub formă de semințe.
– Pepenele era considerat fruct sacru şi era îngropat odată cu împăraţii egipteni în morminte
– În China şi Japonia,  invitaţii aduc ca dar un pepene roşu în casa gazdei.

Pepenele nu este un fruct?

Pepenele nu este un fruct! De fapt este legumă şi fruct în acelaşi timp. Ştiu că gustul dulce inconfundabil îl cataloghează drept fruct, dar totuşi acesta face parte din familia Cucurbitaceaelor, în care se mai regăsesc legume precum dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.
Oamenii din statul Oklahoma, în America au declarat oficial că pepenele este o legumă. Putem numi pepenele fructoleguma 🙂
Pe tot globul sunt răspândite peste 1.200 de soiuri de pepene!!!
Este un foarte bun rehidratant: are 92% apă şi este plin de electroliţi (electrolitii sunt responsabili cu transportul electric care ajută organismul să funcţioneze normal. Cei mai cunoscuţi electrolitii sunt: sodiul, potasiul, calciul şi magneziul. Calciul şi magneziul ajută la contractarea şi relaxarea muşchilor. Sodiul şi potasiul ajută ca apa să rămână în echilibru în interiorul şi exteriorul celulelor.

Ce parti ale pepenelui sunt comestibile?

Tot pepenele este comestibil: miezul, coaja şi seminţele. Ştiu că suntem obişnuiţi să aruncăm coaja de pepene, poate te duce cu gândul că este stropită cu diferite substanţe sau poate că o vedem aşa tare şi ne duce cu gândul că nu poate fi mestecată, însă încearcă să o speli bine bine, eventual să decojesti doar puţin stratul verde şi să o pui într-un blender sau storcător, alături de lămâie, mentă, lime, pentru o băutură sănătoasă şi răcoritoare care poate înlocui cu succes opţiunile nesănătoase. Găseşti aici reţeta încercată de mine care a avut un mare succes!


Coaja conţine clorofilă – foarte bună pentru sănătate şi mai ales pentru sânge. De asemenea, este mai bogată în amino acizi decât pulpa. Sâmburii de pepene sunt şi ei comestibili. Ei conţin fier, zinc, proteine şi fibre.

Acum vine întrebarea câştigătoare! Pepenele îngraşă? Are pepenele roşu prea mult zahăr? Cât pepene am voie să mănânc?

 

Explicaţia este foarte simplă!

Poţi mânca cât pepene doreşti – atâta timp cât numărul caloriilor ingerate pe zi rămâne constantă. Adică dacă tu înainte de perioada îmbelsugată a pepenelui consumai 2000kcal/zi – atunci este necesar să înlocuieşti anumite mese / gustări cu pepenele. Dacă la aceste 2000kcal / zi adaugi şi pepene – atunci fi sigur/ă că te vei îngraşa! Este un calcul simplu! De exemplu – dacă la micul dejun mănânci iaurt cu cereale / musli . . . un bol mediu având aproximativ 300kcal . . .

Dacă înlocuim această masă cu 500g de pepene verde adică o felie babană 🙂 (destul de mare) obţinem doar 150kcal. Prin urmare putem să continuăm să mâncăm până la 1 kg de pepene la o singură masă. Pare mult nu?

Există persoane care fac cure de pepene – pentru detox şi pentru curăţarea rinichilor şi intestinelor. Este adevărat că prima senzaţie va fi cea de foame – că pepenele nu ţine la fel de mult de foame ca un covrig sau un sandwich. Este o senzaţie care va trece – pepenele te va umfla în burtă datorită conţinutului mare de apă şi fibre. Mâncaţi pepene fără îndoieli – acesta este disponibil doar pentru o perioadă scurtă de timp – 2 luni pe timp de vară. În schimb iaurtul/ cerealele / sanwich-urile / covrigii sunt disponibili pe toată perioada anului.

Pentru o digestie sănătoasă si rapidă, nu combinăm pepenii cu niciun alt aliment. Pepenele este un produs care fermentează în stomac şi încetineşte digestia altor produse, influenţând castigul în greutate.

Lucruri ciudate despre pepene!

În Japonia, poducatorii de pepeni au început să îi crească în containere sub formă de cub. Aceşti pepeni se vând la preţ dublu faţă de cei normali.
Cel mai mare pepene roşu din lume a fost descoperit în 2005 în Indiana, Statele Unite, sicantarea nu mai puţin de 122,5 kilograme.
În Statele Unite ale Americii se practică injectarea pepenilor cu diverse substanțe (Forchlorfenuron), pentru a accelera creșterea și coacerea. Pepenii supuși unui asemenea tratament au pot fi identificați prin semințele lor albe și necoapte.

Pepene de Romania!

În țara noastră, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.
Conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți foarte puternici, pepenele ne hidratează și ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecțiuni. Vitamina A împreună cu vitamina C și E contribuie la un aspect sănătos al pielii și al părului.

Surse
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/21/watermelon-nutrition.aspx

13 Things You Didn’t Know about Watermelon


http://www.hungryforchange.tv/article/6-things-you-didnt-know-about-watermelon

Turmeric shoot & ghimbir – lupta contra infecţiilor şi răcelilor!

Leave a comment

Toamna se apropie cu paşi repezi şi bineînţeles că îşi vor face apariţia şi minunatele răceli / gripe aferente sezonului rece. Aşadar este timpul să începem imunizarea organismului prin metode naturale. Turmericul este un condiment din ce în ce mai cunoscut şi pe piaţa românească – are un efect antiinflamator şi s-a dovedit a fi un puternic medicament homeopat. Am documentat câteva dintre calităţile acestui condiment auriu în acest articol.

Beneficiile turmericului:

În medicina ayurvedică – turmericul sau curcuma, asa cum o cunosc unii dintre noi – este folosit în scopuri antiinflamatorii. El este un bun adjuvant în tot ceea ce înseamnă probleme la stomac. Fie că este vorba de arsuri la stomac, balonare, helicobacter pylori, diaree, gaz intestinal, ulcer de stomac. 

Shoot-ul de turmeric este o metodă simplă de a pregăti organismul să lupte eficient contra microbilor.

Începătorii vor începe cura de turmeric cu un vârf de linguriţă amestecat cu celalalte ingrediente menţionate mai jos. După 1 săptămâna vor mări doza la jumătate de linguriţă şi apoi treptat treptat vor mari doza până la 1 linguriţă rasă de turmeric. Gustul este puternic – de aceea este important să ne obişnuim treptat cu el.

Ingrediente shot de turmeric:

– o felie subţire de 1 cm de ananas copt bine

– zeamă de la un sfert de lămâie

– un vârf mic mic de ghimbir (jumătate cm) – atenţie că ghimbirul este puternic şi înţepător la gust

– 1/2 linguriţă turmeric pudră (daca aveti posibilitatea sa cumparati turmeric fresh – este si mai bine)

– un vârf mic de piper (citeşte mai jos de ce)

Mod de preparare:

Avem nevoie de un storcător prin presare la rece. Trecem prin storcător toate ingredientele menţionate mai sus (ananas + lămâie + ghimbir). Într-o parte va rezulta sucul şi în cealaltă va fi eliminată fibra. Apoi amestecăm bine bine sucul cu pudra de turmeric si piperul.

Curcumina poate să fie absorbită în organism doar prin combinarea ei cu piperina din piper. Combinati turmeric cu piper pentru a facilita şi îmbunătăţi calităţile curative.

Atenţie – dacă folosiţi turmeric fresh – este necesar să îl introduceţi în aparatul de stors împreună cu celalalte ingrediente.

Eu am mai încercat încă o variantă cu o putere mai mare detoxifiantă – imunizantă! 

În prezent sunt implicată într-un proiect foarte mişto şi drăguţ – în care trebuie să creez / testez / degust diferite variante de sucuri, în care personajul principal este iarba de grâu! Astfel daca doriti sa treceti la un alt nivel 🙂 vă recomand puterile incredibile imunizante si detoxifiante ale sucului verde 🙂

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

 

 

Pacheţele de primăvară! Curcubeu pe cerul gurii!

Leave a comment

Chiar dacă afară nu mai este primăvară – ci mai degrabă toamnă 🙂 – m-am gândit că totuşi putem să aducem prospeţimea primăverii în farfuriile noastre! Cum? Prin intermediul alimentelor proaspete, aromate şi frumos colorate. ♥♣♥

În cadrul evenimentului – Găteşte sănătos cu Microgreens ediţia 1– am testat produsul mai jos prezentat – şi recunosc am avut o supriză foarte plăcută! Participanţii au avut un feedback pozitiv care mi-a ajuns direct la suflet! Le-a plăcut enorm pachetelele mele de primăvară! Aşadar fac pariu o placă şi vouă :))

Avem de-a face cu un preparat super super uşor de făcut! O gustărică sau un fel de mâncare delicios, aromat, colorat şi bogat în nutrienţi!

 

Ingrediente pachetele de primăvară:

– foiţe de orez
– 1 cartof dulce
– 1 ardei gras verde sau galben
– 2 roşii româneşti
– microplante mazăre, floarea soarelui şi ridiche roşie
– 1 avocado copt bine

Mod de preparare pachetele de primăvară:

Aici intervine partea fun! Este atât de uşor de preparat încât în 10 minute poţi deja să te bucuri de aromele delicioase ale legumelor.

Pasul 1: Se coace sau se fierbe la aburi cartoful dulce. Acesta se lasă la copt până ce furculiţa intră uşor în el. Atunci înseamnă că este gata de îmbucat 🙂

Pasul 2: Se taie toate legumele pe longitudinal (ca în poza mai jos prezentată). Se taie şi avocado-ul în feliuţe! Eu am folosit jumătate de avocado în interiorul pacheţelelor şi jumătate l-am transformat în pastă de guacamole. Dacă eşti curios – cum anume se face guacamole – vezi reţeta aici!

Pasul 3: Se iau foiţele de orez şi se scufundă într-un vas cu apă călduţă pentru câteva secunde. În aceste câteva secunde – foiţele încep şi se înmoaie.

Pasul 4: Întindem foiţa pe o farfurie sau un tocător din lemn şi începem să o umplem cu legume.

Pasul 5: Pentru un plus nutritional şi pentru o aromă deosebită adăugăm şi microplantele mazăre, floarea soarelui şi ridiche roşie.

Sfat: Scufundaţi foiţa de orez în apă – pentru aproximativ 3-5 secunde. Aceasta îşi va trage apă treptat – aşadar până termini de umplut foiţa cu legume – această va deveni maleabilă tocmai bună de rulat! :))

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe la blog sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Taj – restaurant cu specific exotic indian

Leave a comment

Proiectul – Healthy in the citycontinuă cu un review cu totul deosebit. Este vorba despre un restaurant din Bucureşti cu specific indian. Echipa compusă din Cristina, Sibel şi cu mine am hotărât trecem la următorul nivel – şi descoperim restaurante şi localuri vegetariene / vegane cu un specific mai exotic. În acest fel putem experimenta şi alte genuri de arome şi texturi!

Specific indian!

De această dată am ales un specific foarte aromat care trezeşte la viaţă papilele gustative. Acest lucru se simte puternic atunci când mâncarea este gătită cu pasiune – de către un bucătar care a trăit pe tărâmul indian. Ce mi-a atras atenţia în mod special – pe lângă delicioasele preparate – suntstrăchinile” în care am servit mâncarea! Absolut incredibile. Mi se pare un detaliu foarte importantavând în vedere primul simţ atins este cel vizual iar apoi urmează cel gustativ 🙂


Este important ştiţi, încă de la început, puteţi alege pentru fiecare fel de mâncare mai multe grade de picant: deloc, puţin, mediu, picant şi foarte picant. Noi am ales varianta deloc picant. Dar este bine ştiţi există şi alte variante.
Am avut ocazia degustăm din foarte multe preparate – unul mai bun ca celălalt.

Meniu vegan / vegetarian!

Primul lucru atunci când te gândeşti la mâncarea indiana – sigur îţi vine în minte mâncărică de linte (dal). Noi am avut ocazia încercăm Dal Tarka – linte galbenă. Absolut incredibilăparfumatăaromată. Şi bineînţeles dal-ul combinat cu puţin orez cu şofranîţi transformă papilele gustative în artificii 🙂

După cum va spuneam – am încercat tot felul de opţiuni – mie mi-a plăcut în mod special – Aloo Baingani – cartofi cu vinete, roşii, ceapă, condimente indiene. Legumele conţineau un condiment indian secret – nu am ghicit ce este . . . dar pot spune nu mai puteam opri din mâncat.

La fel de mult mi-a plăcut şi Aloo Ghobi Masalaconopidă cu cartofi preparată în sos de roşii şi ceapă. Ceva făcea vreau mai mult şi mai mult!
Meniul restaurantului Taj îţi pune la dispoziţie mai multe feluri de pâinică. Pâine umplută cu conopidă, pâine umplută cu cartofi, pâine umplută cu ceapă. Noi am încercat pâinică cu usturoi şi cea cu mentă care sunt homemade! Adică mai bine subliniez faptul la Taj totul este homemade.

Meniu Vegetarian

Există evident şi variante de meniu vegetarian. De exemplu puteţi încercaţi brânză făcută chiar acolo de către priceputul bucătar indian.

– Palak Paneer – brânză în sos de spanac.

Paneer Makhani Masala brânză în sos de roşii, ceapă, ghimbir şi usturoi!

 

Dacă simţiţi nevoia de o iesire în oras sau o cină romantică mai specială – vă recomand din suflet restaurantul Taj.

Evident localul te va întreţine într-o atmosferă indiană atât din punct de vedere decor cât şi muzică! Poftă bună 🙂

Suc alcalinizant din măr – morcov şi iarbă de grâu!

Leave a comment

V-am povestit deja într-un articol anterior despre faptul am început folosesc iarbă de grâu pentru a îmi detoxifia organismul. Am început cu doze mici pentru iarba de grâu are un efect detox foarte puternic. Şi pentru gustul nu este chiar cel mai plăcut – am încercat găsesc tot felul de combinaţii – pe care papilele mele gustative le accepte.

Prima variantă foarte bună pe care eu personal am testat-o si în care putem include iarba de grâu este aceasta:

Ingrediente suc alcalinizant:

– 1 casoletă iarbă de grâu microgreens

– 3 morcovi

– 2 mere medii româneşti

suc de la jumătate lămâie

 

 

Mod de preparare suc alcalinizant:

Introducem pe rând toate ingredientele în storcătorul cu presare la rece. Va recomand începeţi cu iarba de grâu. De ce? Pentru aceasta se stoarce cel mai greu şi nu ar fi indicat o introduceţi la final. Mie personal îmi place foarte mult combinaţia. Aromele se completează foarte ok. Este refreshing şi foarte bogat în antioxidanţi.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolce farverde 🙂.

Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

 

Cel mai tare smoothie antiinflamator!

Leave a comment

Sunt absolut convinsă tuturor ne plac smoothie-urile! Fără nici o îndoială – cu toţii am încercat blenduim diferite fructe – creăm diferite combinaţii – unele mai reusite altele mai putin reusite, poate unele mai ciudate ca altele 🙂

este vorba despre smoothie proteic, smoothie energizant cu fructe sau smoothie alcalinizant cu frunze verzi – le-am încercat pe toate! Totuşi după multe încercări pot spun nici unul nu îl întrece pe acest mega imunizant antiinflamator smoothie! Gustul nu o îl uiţiîţi rămâne întipărit foarte bine pe papila gustativă!♥♥♥

Nu mai ţin în suspans – trecem la ingrediente!

Ingrediente smoothie antiinflamator

jumătate cană de lapte caju sau lapte migdale  făcut în casă

– 1 banană coaptă bine

– un sfert de mango

– 1 linguriţă seminţe chia

– 1/2 linguriţă turmeric

– 1/2 linguriţă scorţişoară ceylon

– 1 linguriţă ulei cocos

jumătate linguriţă Ashwagantha (opţional)

Mod de preparare smoothie antiinflamator:

Partea cea mai fun este se prepară super super simplu. Practic “arunci” toate ingredientele în blender şi vrum vrum până ce se omogenizează. Atenţie – nu blenduiti mai mult de 10 – 15 secunde pentru se pierd din proprietăţile nutriţionale.

Scorţişoara Ceylon este bogată în uleiuri esenţiale care conţin componente medicinale active, aceasta are proprietăţi antibacteriene şi antifungice.

Uleiul de cocos: aproximativ 50% din grăsimea uleiului de cocos este acid lauric. Acidul lauric este convertit în organism în monolaurina (monogliceridă) care ajută la distrugerea virusurilor “undercover” care sunt înveliţi cu un strat de lipide (grăsimi) şi care se ascund bine de sistemul imunitar.

Turmeric: Cu toţii ştim alimentele colorate intens au şi cel mai bun arsenal de puteri antioxidante. Mai simplu spus – cu cât mai colorat – cu atât mai multe fitochimicale conţine planta – cu atât mai puternică este puterea antioxidantă! Ingredientul minune ce transformă turmericul într-un puternic luptător este curcumina – ingredientul ce îi oferă o culoare galben intens!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Wild Forest – un meniu vegan delicios!

Leave a comment

Proiectul – Healthy in the citycontinuă cu o nou review – de această dată am testat produsele Wild Forest!
Nu este vorba despre un local / un restaurant ci despre o selecţie de produse vegane servite prin intermediul comenzilor online.

Produse sănătoase preparate cu dragoste şi atenţie pentru cei dintre noi care nu au timp de gătit, dar care totuşi îşi doresc o alimentaţie sănătoasă.

Despre Wild Forest

Am descoperit produsele Wild forest prin intermediul Alexandrei de la @aromaverde care mi-a oferit în dar un zucchini brownie. Din acel moment am hotarat este necesar facem un review acestor produse. Un review care sa aduca la cunoştinţa cititorilor nostri, posibilităţile gustoase şi sănătoase pe care le puteţi comanda online.
Wild forest – este compusă din Ana Rusu (fondatoarea conceptului Wild Forest) şi Andrei Tabacaru. Este vorba despre o echipă micuţă dar foarte dedicată şi pasionată în arta culinară.

La ce să ne asteptăm?

Wild Forest creează preparate de origine vegetală, bazate pe plante gustoase şi colorate, fără adaosuri şi produse rafinate. Se folosesc produse simple, locale, integrale şi neprocesate agresiv. Toate preparatele sunt create folosind ingrediente atent alese şi de cea mai bună calitate.
Dacă teai plictisit de aceeleasi gusturi – atunci este momentul încerci acest meniu inedit.
Când veţi răsfoi prin meniul lor online veţi observa opţiunile sunt diferite faţă de ceea cu ce eram obişnuiţi. Produsele au o culoare şi un gust deosebit.

Optiuni meniu

Eu am încercat supă cremă de spanaccare m-a impresionat destul de mult. Aroma de spanac nu este puternică – iar selecţia de condimente scoate din anonimat această supă. Are o textură foarte fină şi un gust deosebit.

Felul 2 am testat un burger vegan făcut dintr-o colecţie frumoasă de legume aşezate într-o chiflă de pâine cu maia. Gustul din nou este ceva nou. Desi am încercat ceva burgeri vegani – pot spune că acesta are un gust aparte. Ceea ce modifica eu la acest burger – trece la o chiflă făcută din făină integrală cu maia. Nu ştiu sigur dacă există această posibilitate momentan – dar recunosc mi-ar plăcea am şi varianta aceasta.

Desertul – pot zic acesta m-a impresionat cel mai mult. O prăjiturică Apple&Toffee cu totul deosebită, creată din curmale, fulgi de cocos, unt de cacao, mere deshidratate şi pudră de mesquite. Un curcubeu pe cerul gurii! M-a impresionat foarte mult combinaţia şi felul cum se îmbină gusturile este genial.

 

Dacă ar fi aleg un produs de catering – atunci alege cu siguranţă Wild Forest!
Dacă sunteţi curioşi descoperiţi şi alte opţiuni de meniuri atunci va îndemn accesaţi site-ul lor.

Ananas – ghimbir – suc iarbă de grâu!

Leave a comment

În prezent sunt implicată într-un proiect foarte mişto şi drăguţ împreuna cu Microgreens Romaniaîn care trebuie creez / testez / degust diferite variante de sucuri, în care personajul principal este iarba de grâu! Astfel am ajuns bucur de puterile incredibile detox ale sucului verde 🙂

Poate pe mulţi dintre voi nu va inspiră neapărat culoarea sau gustul – dar efectele minunate pe care le are această licoare verde sunt nepreţuite. Cum obţii suc din iarbă de grâu? Găseşti tips & tricks aici!

Ingrediente suc ananas – ghimbir – iarbă de grâu!

– o felie de ananas proaspăt cam de 2 cm

– o bucăţică mică de ghimbir (1 cm pentru început)

– 1 castravete mediu

suc de la o jumătate lămâie

– 7 linguriţe suc de iarbă de grâu (20ml) – adică o caserolă iarbă de grau Microgreens

Mod de preparare:

Pentru prepararea sucului avem nevoie de un storcător prin presare la rece.

Acesta poate sa fie – manual sau electric!

Atât 🙂 Nimic mai mult.

Trecem toate ingredientele prin storcător şi pam pam! Un suc delicios! Sănătos! Hrănitor! Detox!

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol. Mă găseşti si pe facebook dolcefarverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Prima mea experienţă cu sucul din iarbă de grâu!

Leave a comment

Câţi dintre voi aţi încercat sucul de iarbă de grâu? Sunt sigură mulţi dintre voi deja aţi auzit de această licoare magică cu puteri incredibile de detoxifiere! Dar câţi dintre voi l-aţi încercat? Dacă citiţi acest articol – atunci înseamnă sunteţi interesaţi de acest subiect :). Zic … aşadar intrăm direct în detaliile care interesează!

Eu recunosc abia de curând am avut curajul . . . ocazia îl încerc! Şi nu neapărat pentru mi-am propus – ci pentru aşa s-au ivit circumstanţele. Şi astfel m-am hotărât povestesc celor interesaţi de detoxpuţin din experienţa mea personală cu iarba de grâu!

Prima experienţă cu sucul de iarbă de grâu!

Ca un prim detaliu pe care o vi-l împărtăşesc este are un gust foarte puternic. putea spune . . . dacă nu îl combini cu alte ingrediente – este chiar greţos.

Este bine începem cu o doză mică mică! Este un puternic detoxifiant! Culoarea vorbeşte de la sine! ♥♥♥ Iniţial am încercat sucul de iarbă cu suc de ananas. Doza de iarbă de grâu era destul de mare şi astfel recunosc nu prea mi-a plăcut. Era greţos pentru mine o începătoare.

Cum consumăm sucul din iarbă de grâu!

Dar după cum ziceam, circumstanţele au făcut ca printr-un proiect în care m-am implicat cu Microgreens România – am început testez mai multe variante si  combinaţii cu iarba de grâu!

În acest fel am ajuns la această combinaţie care din punctul meu de vedere este una foarte bună – pentru începători. Apoi încet putem creşte treptat doza de iarbă de grâu!

Eu momentan nu reuşesc consum direct shoot-ul de iarbă de grâu. Trebuie îl combin fie cu suc de ananas + lămâie, mar sau castravete – ceva care îi acopere gustul puternic!

În acest mod am descoperit pot îl consum fără probleme!

În poza mai jos indicată am extras 50ml de suc de iarbă de grâu din  3 casolete microgreens românia. Pentru a extrage suc de iarbă de grâu este necesar un storcător prin presare la rece.

Pentru sucul din această reţetă mai jos prezentă am folosit 1 casoletă microgreens iarbă de grâu (20ml). Este limita acceptată momentan de către organismul meu.

Cantitatea de 50ml mi-ar ajunge cam pentru 3 doze!

De ce ar trebui sa consumăm suc de iarbă de grâu?

Sucul de iarbă de grâu este foarte bogat în clorofilă aceasta neutralizează toxinele din corp;

Sucul de iarbă de grâu are de două ori mai mare cantitatea de vitamina A ca morcovii şi este mai bogată în vitamina C decât portocalele!

– Creste numarul celulelor roșii din sânge ceea ce îl face un fortifiant imunitar excelent;

– Este un remediu natural de curățare a ficatului, acționează ca un antioxidant ce reduce daunele provocate de radicalii liberi;

Sucul din iarbă de grâu nu conţine gluten!!!

– Conţine întregul spectru de vitamine B, precum şi calciu, fosfor, magneziu, sodiu şi potasiu toate într-un raport echilibrat;

Sucul de iarbă de grâu este o sursă completă de proteine, furnizând toţi aminoacizii esenţiali. Aproximativ 20% din totalul caloriilor provin din proteine.

– proteinele sunt sub formă de polipeptide, lanţuri mai simple şi mai scurte de aminoacizi pe care organismul le utilizează mai eficient în fluxul sanguin şi în ţesuturi.

Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să îmi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce farverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cunoutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!

Limonadă! Melonadă! Pepenadă!

Leave a comment

Am descoperit de curând o modalitate sănătoasă în a ne hidrata şi vitaminiza organismul la capacitate maximă în zilele caniculare de vară! Am descoperit o modalitate în a renunţa la sucurile nesănătoase, pasteurizate sau pline de coloranţi şi arome!

Această nouă opţiune sănătoasă am denumit-o Limonadă! Melonadă! Pepenadă !!!!! Este homemade!!!! ♥♥♥♥♥♥

Ce înseamnă melonadă – pepenadă ?

Înseamnă o limonadă cu lămâie şi pepene 🙂 Fresh! De sezon! De vară! Hidratantă!

Este super super simplu de făcut! Ai nevoie doar de un storcător prin presare la rece! Si . . . ahhhh cam atat 🙂

Ştiu mulţi dintre voi veţi gândi sucul de pepene este foarte caloric, ne vom îngraşa, are indice glicemic mare, nu este ok pentru că ne impactează glicemia sângelui! Absolut toate afirmaţiile de mai sus sunt perfect adevărate! Sunt de acord cu ele!

Dar în aceelasi timp consider dacă avem o viaţă activăfacem mişcare – sport – şi nu combinăm aiurea alimentele – atunci nu mi face griji! Încă un aspect important –  este nu bem 1 litru de melonadă în fiecare zi!

Dacă sunt o persoană care stă 10 ore pe zi în faţa calculatorului – nu fac mişcaredecât până la metrou şi înapoi acasă – atunci probabil este mai bine reduci foarte mult consumul de melonadă sau te apuci de putin sport 🙂

Ingrediente melonadă:

– 1 felie mare mare pepene roşu copt şi dulce

– 1 lămâie

– 3 /4 fire de mentă proaspătă

câteva boabe de coacăze (opţional)

– 1 cm ghimbir (opţional)

Mod de preparare melonadă:

Se spală şi se curată toate ingredientele care apoi se introduc în storcătorul cu presare la rece. Daca nu avem storcator atunci putem folosi un blender 🙂

Simplu! Nimic mai mult!

Putem lăsa băutura la frigider – apoi mai putem adauga câteva frunze de mentă pentru un extra gust proaspăt!

confirm este absolut fresh si dulce!!!

 Dacă ai întrebări sau pur şi simplu doreşti să imi spui cât de tare ţi se pare reţeta :P, îmi poţi lăsa un comment mai jos sub acest articol sau mă găseşti pe facebook dolce farverde 🙂. Poti da subscribe sau like la pagina de facebook pentru a fi la curent cunoutăţile din lumea reţetelor sănătoase şi a nutriţiei echilibrate!